Полицаят, убил чернокожия младеж във Фъргюсън, няма да отиде на съд.

Голямото жури на Мисури взе решението си по случая със застрелването на чернокожия младеж Майкъл Браун от полицая Дарън Уилсън през август, предадоха световните информационни агенции.

Главният прокурор на щата Мисури обяви на пресконференция, че на Уилсън няма да  бъдат повдигнати обвинения, въпреки очакванията за друго развитие.

Решението бе очаквано с огромно внимание от обществеността и тревога от властите. Семейството на убития младеж е изразило разочарование от решението на съда.

Веднага след съобщението са избухнали безредици и полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се. Чува се стрелба. Демонстрация се провежда и пред сградата на Бeлия дом.

Американският президент Барак Обама е направил изявление по случая, в което отново е призовал хората към спокойствие.

Припомняме, случаят доведе до масови протести и заплахи за семейства на полицаи, които принудиха властите да вземат мерки за безопасност. Обявено бе и извънредно положение. Американският президент Барак Обама призова недоволните към спокойствие.

На 9 август в град Фъргюсън  полицаят Дарън Уилсън застреля 18-годишния Майкъл Браун при спорни обстоятелства. Беше съобщено за схватка, при която Уилсън е прострелял младежа с шест куршума.

Шефът на полицията във Фъргюсън поднесе извинения пред семейството на убитото момче, както и пред афроамериканската общност в града, която упрекна органите на реда в расизъм и жестокост.

Проучване на общественото мнение показва разделение по раси по случая. От цветнокожите (негри, латиноамериканци и азиатци) 54% искат сериозно наказание на служителя на реда, докато от белите американци едва 23% са съгласни с това.