Депутатите създадоха възможност за поскъпване на задължителната застраховка за шофьорите „Гражданска отговорност", като приеха на първо четене изцяло нов Кодекс на застраховането.

В новия кодекс до голяма степен са залегнали нови европейски директиви по отношение на застраховането. Промяна има и за застраховка „Гражданска отговорност",  като тя се изразява в увеличение на максималните суми, които застрахователите изплащат като обезщетения при катастрофи.
В момента застраховките по полиците „Гражданска отговорност" на шофьорите са в размер до 10 млн. лева, ако има няколко пострадали при катастрофата, и до 2 млн. лева при само един ранен.

В новия застрахователен кодекс обаче компаниите ще трябва да плащат застраховка до 10 млн. лева без значение колко са пострадалите.

Припомняме, че от застрахователния бранш вече предупредиха, че промените могат да доведат до увеличаване на застраховката „Гражданска отговорност".

В новия кодекс е заложено още договорът за „Гражданска отговорност" да може да бъде сключен за срок до три години.
Кодексът на застраховането предлага и нов режим за изчисляване на капиталовото изискване за платежоспособност на застрахователите и презастрахователите на базата на отчитане на всички количествено измерими рискове, на които са изложени.

Дава се възможност и за автоматично подновяване на застрахователния договор само за един застрахователен период след изтичане на договорения срок.

„В този кодекс има много полезни неща, но липсва и много сериозен анализ, който да води до справедливост по отношение на застраховането", се включи в дебата народният представител от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

Той обърна внимание на застраховка „Гражданска отговорност" и съзря несправедливост при нея, която не е премахната в новия застрахователен кодекс. „Тя е по отношение на изрядните водачи, които също плащат за нарушенията, извършени от неизрядните водачи. Трябва да се направи анализ и да се вземе решение автомобилите ли ще застраховаме или ще застраховаме водачите, които носят риска", коментира Байрактаров и запита - „не е едно и също един водач с 20 години стаж и един водач, който току що е получил свидетелство за управление. Те носят различен риск."

Защо е нужно сключването на застраховка „Гражданска отговорност" да се удостоверява със стикер на колата?", поиска да разбере и депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. „Реформаторът" изчисли, че след като един такъв стикер струва 1,40 лева, то разходите за стикери са в размер на 70 млн. лева, което е излишно. „Дали един автомобил е сключил отговорност може да се разбере с проверка на номера му", обясни още Димитров.

Трябва да има стикери", отсече в отговор депутатът от ПФ Емил Димитров-Ревизоро и даде пример с това, че както има бандероли, така има и стикери.

Крайният резултат бе приемане на първо четене на новия Кодекс на застраховането с 80 гласа „За", нито един „против" и нито един „въздържал се".