Руският гражданин Аннадурди Хаджиев остава с мярка за временно задържане под стража за 40 дни.

На заседание днес Варненският окръжен съд отхвърли като неоснователна жалбата на адвоката му за изменение на процесуалната мярка в по-лека, като се аргументира, че не са настъпили нови обстоятелства, които да доведат до промяна в позицията на институцията.

Припомняме, Хаджиев беше задържан на 22 февруари след молба на туркменистанските власти за временното задържане на Хаджиев, докато бъде изготвено официално искане за неговото екстрадиране.

В Туркменистан той е обвинен в длъжностно присвояване на голяма сума пари от националната банка на страната. Той е един от лидерите на опозиционната партия „Ватан".

До настоящия момент във Варненския окръжен съд не е постъпило искане за екстрадиция на бившия туркменски банкер, информират от съда. Ако до 2 април 2007 година такова искане не постъпи, Варненска окръжна прокуратура може сама да отмени временната мярка за неотклонение.

Ако властите на Туркменистан изпратят искане за екстрадиция, съдът ще преценява мотивите за искането и дали има опасност от политически репресии срещу Хаджиев.

От пресцентъра на съда припомнят, че преди 5 години състав на Варненския окръжен съд отказа да екстрадира Аннадурди Хаджиев, след като прецени, че той може да бъде преследван и репресиран по политически причини в Туркменистан.