Няма никаква реална причина за покачване на цената на олиото.

Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват, че цената на олиото, родно производство, е 2 лева и 27 стотинки за литър и тя е стабилна през цялата седмица. Това заяви нейният председател Едуард Стойчев, цитиран от БНР.

Припомняме, преди дни стана ясно, че само в рамките на около седмица цената на олиото се е увеличила с около 20%.

Реколтата от слънчоглед е с много добро качество тази година и е около 1,3 млн. тона, т.е. в никакъв случай не е по-малко от миналогодишната реколта, посочи Стойчев.

Той добави, че има осъществени продажби на цена 580 лв. на тон за слънчогледова маслодайна семка. Стойчев беше категоричен, че при тези данни няма никаква обусловена причина цената на българското производство да се повишава заради повишени производствени разходи.

Друг е въпросът, че живеем в условията на пазарна икономика и търсенето и предлагането на една стока, която не е в регулаторен режим, определят нейната крайна цена, коментира председателят на комисията. В тази връзка той обясни, че ако в регионален и световен мащаб се появи причина за повишено търсене на олио, тогава цената и на нашето производство би могла да расте.

Засега обаче ние нямаме такива данни за това. Така че аз бих искал да подчертая, че в момента няма никаква реална причина цената на българското олио да расте, категоричен бе председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.