Подкрепата за правителството на ГЕРБ от страна на РЗС ще бъде на принципна основа, но предложения Меморандум за политическо сътрудничество няма да бъде подписан.

Това е позицията, която е препоръчана от Съюза на европейските консерватори и реформисти, член на който е „Ред, законност, справедливост".

След проведени консултации по въпроса от Съюза не подкрепят идеята за подписване на съвместни документи с националистическата партия „Атака" и смята такива партии за неподходящи партньори заради екстремистките им възгледи.

От Съюза на европейските консерватори и реформисти припомнят че отношението към подобни формации в ЕП е отрицателно, затова и нито една от парламентарните групи не е приела евродепутатите на „Атака", които остават "самостоятелни".

Освен този аргумент от РЗС посочват и друг - предложеният текст под название „Меморандум" се заявяват бъдещи намерения на партия ГЕРБ. Общият му характер не позволява други политически формации да поемат конкретни ангажименти и отговорност за тяхното изпълнение.

Европейска практика е при еднопартийно правителство отговорността да се носи от партията, която е получила право за неговото сформиране, а не да се прехвърля на други формации, които не участват в изпълнителната власт.

Подкрепа от останалите парламентарни партии трябва да има по конкретни предложения и на принципна политическа основа.

Политическият съвет на партия „Ред, законност и справедливост" е взел решение да се съобрази с преценката на европейските си партньори, посочват още в прессъобщението от РЗС. Официално позицията на партията на Яне Янев ще бъде оповестена допълнително.