На 2 юни сирените в Перник и областта няма да бъдат задействани.

Решението е прието по искане на областното ръководство на Перник, за да не се създава паника сред населението на града, пострадал най-много от земетресението на 22 май.

По традиция, на 2 юни в 12.00 часа в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна ще свирят в знак на всенародната почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

При подаването на сигнала пешеходците и пътните превозни средства спират на място до края на звука от сирените, припомнят от пресценетъра на МВР.

За отдаване на почит към загиналите за свободата на България в града, се предвиждат други инициативи.

Междувременно стана ясно, че учебното съдържание за учениците от Перник, които са във ваканция до 8 юни заради земетресенията, ще бъде преструктурирано.

Това съобщи заместник-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от БНР.

За децата, които желаят, са организирани различни занимания по интереси, спорт и излети. Компромиси за матурите няма да се правят, въпреки че по време на изпита имаше земетресение, каза Дамянова.

"Държавният зрелостен изпит, който беше във вторник, въпреки ситуацията зрелостниците са продължили да пишат, няма да има компромиси категорично", посочи зам. образователният министър.

Резултатите от външното оценяване на седмокласниците ще станат ясни в понеделник, след 19.00 часа, каза още Дамянова. Учениците ще могат да проверят оценките си на сайта на просветното министерство с ЕГН и входящ номер.