ПОСЛЕДНО: След повече от 14-часови разисквания Народното събрание прие на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2007 г.

Опозицията хвана управляващите, че от проектобюджета за 2007, по който от сутринта текат дебати в парламента, се губят 1 млрд. лева.

До признанието се стигна след дълги разправии в пленарна зала по повод предлагания размер на държавния дълг през 2007 да бъде до 4 млрд. лева.


Лидерът на ДСБ Иван Костов се накара на депутатите, че са склонни да гласуват неща, които не разбират и упрекна мнозинството и правителството, че не дават обяснение защо се налага, според тях, дългът да се вдига с около 2 млрд. лева, в сравнение с досегашната практика, което би било увеличение с 60%.


Финансовият министър Пламен Орешарски поясни, че увеличението идва заради предвидения за следващата година нов инструмент - кредитна линия от Европейската инвестиционна банка в размер до 700 млн. евро.
В отговор на упреците той поиска тези, които не са съгласни да посочат кой от проектите, предвидени за кофинансиране от ЕИБ да отпадне.


Този отговор предизвика остра реакция от страна на Евдокия Манева, която уточни, че предвидените проекти са за по-ниска стойност и предупреди, че ако бъде гласувано предложението на управляващите, ще бъде дадена възможност на правителството да увеличи с 60% размера на дълга и да натовари всеки българин с огромно бреме.


Екатерина Михайлова предложи разискванията по този текст да бъдат отложени, докато някой от управляващите даде обяснение, което обаче бе отхвърлено.


Все пак Пламен Орешарски излезе на трибуната и призна, че в таблицата към държавния проектобюджет, описваща основанията за предлагания размер на дълга, наистина липсва кредитната линия от ЕИБ.
Виновните ще бъдат наказани, заяви той.


Сега изскочи обяснение за 700 млн., а другият милиард къде е, контрира Иван Костов управляващите и за пореден път ги призова да дадат обяснение.
Финансовият министър Пламен Орешарски поднесе извинение и обясни, че разликата от 1 млрд. лева, липсваща в таблицата, се състои в оборот по емисии по вътрешния дълг.


Той поясни още, че народните представители вече са гласували текст, в който дават право на правителството да финансира проекти до 700 млн. евро за развитие и на инфраструктурата.
При нарасналото в залата напрежение към 9-ия час от разискванията по бюджета Христо Кирчев от ОДС поиска поименна проверка, възмутен че днешният дебат е един цирк.


Проверката показа се, че има необходимия кворум и дебатите продължават.
Депутатите спряха часовника и ще работят докато гласуват всички точки от проекта за Бюджет 2007.