"Пайнер медия" ООД, която е собственик на телевизия „Планета" и продуцира едни от най-изявените фолк звезди, е одобрена като бенефициент по програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

Първоначално документът, от който става ясно, че "Пайнер" ще получи сумата, беше разпространен в социалната мрежа Фейсбук.

Проектът е на стойност 3 197 324 лв., като сумата, която ще получи медията, е 1 918 233 лв. Началото на изпълнението му е на 23 юли 2012 година, а краят 23 април 2013 година, малко преди парламентарните избори у нас.

Към момента парите все още не са усвоени.

За участието си в проекта бенефециентът ще заплати 1 279 091 лв.

Като описание на струващия милиони проект се посочва, че с реализирането му „Пайнер Медиа" ООД цели да постигне устойчив икономически растеж и запазване на лидерската си позиции в подготовката и реализирането на качествен медиен и музикален продукт не само на родния, но и на международните пазари, в които се излъчва.

Друга амбиция на „Пайнер Медия" е „чрез повишаване качеството на предлагания продукт да съумее да привлече значителен брой нови зрители, да вдигне рейтинга си, като това ще доведе до увеличаване на приходите от реклама".

От медията явно са загрижени и за продължаващата криза у нас, защото уверяват, че проектът ще доведе и до разкриването на нови работни места и ще допринесе за развиването на българската икономика.

С близо двата милиона лв. от оперативната програма ще бъде създаден екип за управление на проекта, поръчка и доставка на оборудването, тестване и въвеждане в експлоатация, провеждане на обучение на техническите специалисти, поръчка и доставка на материалите за визуализация, подбор и разкриване на нови работни места, както и мониторинг и оценка на проекта.

Припомняме, управляващ орган на Оперативната програма е дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерство на икономиката и енергетиката.От медията заявиха, че парите ще бъдат използвани само за закупуването на нова техника.

"Много е важно да подчертая, че парите ще бъдат усвоени само за технологично обновление на телевизията. HD оборудването е много скъпо, а за нас е много важно качеството. Техническото обновление на базата на телевизията ще даде възможност за откриване на нови работни места", заяви за Lifestyle.bg пиарът на "Пайнер Медия" Любомир Костадинов.

Междувременно от Министерството на икономиката уточниха, че проектът на „Пайнер Медиа" ООД е одобрен за финансиране по процедура 2.1.11 „Технологична модернизация в малки и средни предприятия".
Подадени са общо 189 проектни предложения, като със 121 кандидати са сключени договори за предоставяне на БФП. Общият бюджет на процедурата е 97 791 500 лева (50 млн. евро).
„Пайнер Медиа" ООД е преминала успешно всички етапи на оценка и е в списъка с резервни проекти. След отказ за сключване на договор от фирми, включени в основния списък с одобрени проекти, по процедура Управляващият орган е длъжен да покани фирми от резервния списък по реда на тяхното класиране, сред които е и „Пайнер Медиа" ООД.
Проектът предвижда доставка на оборудване и материали за визуализация, тестване и въвеждане в експлоатация на новозакупеното оборудване, провеждане на обучение на техническите специалисти за работа с новозакупеното оборудване и други дейности,свързани с управлението на проекта.