Националната гимназия по древни езици и култури (НГДЕК) повежда война срещу Министерство на културата. Десетки недоволни родители и преподаватели дори ще сезират прокуратурата за виновно бездействие на министерството.

Кризата с НГДЕК достигна връхната си фаза. На пресконференция в БТА родители и преподаватели обявиха, че МК с безотговорните си решения застрашава здравето на учениците в гимназията.

Стана ясно, че след поредното си преместване от сградата в ж.к "Модерно предградие", учениците пак трябва да бъдат върнати там - в среда, която според училищното настоятелство е опасна за тях.
Поначало въпросната сграда е била освободена, за да може на децата да се осигури ремонтирана база на по-достъпно място, а именно в тази на 13-то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" до бившия женски пазар.

Въпреки обещанието на МК, че това училище ще бъде предоставено на НГДЕК, министър Петър Стоянович известил ръководството на гимназията, че тя отново ще бъде местена - пак на старата позиция.
Това се налагало, тъй като сградата в "Модерно предградие" уж била ремонтирана с 2 милиона лева евросредства и за да не се налага държавата да ги връща, тя трябва да се използва още пет години от НГДЕК.

Според училищното настоятелство обаче на среща в МК, на която присъствал и Стоянович, един от служителите в министерството "се изпуснал", че от старата сграда не е премахнат целият азбест. В много европейски страни този материал е забранен в строителството, тъй като се счита за силно канцерогенен и изключително опасен за здравето.

За родителите не е ясно откога в МК се знае, че стените в сградата са строени с азбест и защо през всички тези години там са учели стотици деца. Стана ясно, че училищното настоятелство веднага е изпратило писмено настояване до МК да се вземат проби за експертизи, които да установят има ли наистина такъв материал в сградата и какви са нивата му.

Стоянович им отговорил, че в нашето законодателство такава забрана няма. Две седмици след подаването на този сигнал обаче от МК пратили заповед на 17.02. обучителният процес отново да бъде върнат в сградата в "Модерно предградие".

Родителите увериха медиите, че този понеделник децата им няма да отидат на училище. По думите им в сградата в „Модерно предградие" дори няма чинове. Те сигнализираха, че при всяко разпоредено от МК до момента местене самите деца и персонал са пренасяли всичко и сами са чистели стаите и коридорите. Според преподавателите обаче това нито е тяхна работа, нито е редно на децата да се отнемат седмици в учебно време, особено при предстоящи матури и изпити за зрелостниците.

Недоволните родители и преподаватели заподозряха и още едно нарушение на МК. Според тях парите, инвестирани за ремонта в сградата, изобщо не са 2 милиона. Те разказаха, че всички по-сериозни ремонтни дейност, извършвани в сградата, са правени преди въпросния ремонт. По думите им направеното сега дори не е качествено, тъй като таваните вече се лющят и падат, паркетът се надува, освен това има и оголени кабели.

От настоятелството на НГДЕК настояват за няколко независими експертизи за наличието на азбест. Стана ясно, че тази сутрин са занесли и проба в РЗИ. Родители се зарекоха, че ще се обърнат към прокуратурата за виновно бездействие на МК и за това, че при сигнал за наличие на опасност от министерството са разпоредили връщане на децата в същата сграда.