Премиерът Сергей Станишев е дал срок една седмица на Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция „Митници" да му представят конкретни мерки със съответни срокове за подобряване на работата, които ще бъдат наблюдавани от правителството в следващите месеци.

Тези мерки трябва да бъдат предварително съгласувани с трите парламентарни групи от мнозинството и с ръководствата на Икономическата и Бюджетната парламентарни комисии.

Това съобщи премиерът във връзка с проведените му срещи - вчера с ръководството на НАП и днес с Агенция „Митници".
Станишев даде обширна пресконференция заедно със финансовия министър Орешарски.

Той съобщи, че такава среща предстои да проведе и с Агенцията за държавни вземания.
Целта е да поддържа висока мобилизация на приходната администрация по отношение на постъпленията на бюджета.

Премиерът съобщи, че промените в кабинета ще станат известни след заседание на политическия съвет на коалицията, но няма да стане тази седмица, а най-вероятно следващата. Запитан дали има подадени оставки на още зам.-министри, Станишев каза: „Още изчакваме."

Това е важно, тъй като е свързано както с финансовата стабилност, така и с постигането на бюджетните критерии, приети със закон, а също и с реализацията на по-активна политика на доходите, изтъкна Станишев.
Той каза, че резерви за увеличаване на приходите винаги има, тъй като съвършена администрация не съществува по дефиниция.

Премиерът каза още, че има възможност за увеличаване на постъпленията от акцизи върху алкохола, цигарите и горивата, и че са необходими повече усилия за пресичането на контрабандата и за избягване на източване на ДДС.

Директорът на Агенция "Митници" Асен Асенов е информирал министър-председателя, че очакваните приходи за първото шестмесечие на 2007 г. са около 3.15 млрд. лв.
Към края на май ведомството е събрало 2.5 млрд. лв. От тях 1.34 млрд. лв. са от мита и ДДС при внос, а 1.24 млрд. лв. са от акциз.

Станишев посочи, че за първите 6 месеца на годината в България има 20 000 нови фирми, регистрирани по ДДС, и обърна внимание, че един от рисковете за бюджета е именно по отношение на ДДС във връзка с присъединяването към Европейския съюз.

Всяка страна, присъединила се към ЕС, е имала проблем с ДДС, защото се увеличават рисковете във връзка с общия пазар.
Това че към момента в България се изпълнява добре планът по бюджета не ни застрахова от риска през следващите месеци, предупреди премиерът и посочи, че големият срив по ДДС в редица страни е бил в края на годината, когато тези, които източват бюджета по линия на ДДС, са намерили партньори в старите страни членки.

Финансовият министър Пламен Орешарски изтъкна, че по степен на събираемост на ДДС то миналата година България е една от най-добрите в световен мащаб.
Нашите притеснения са да не паднем на средноевропейско равнище, поясни Орешарски.

Взето е политическо решение и е поет ангажимент от трите парламентарни групи да внесат съвместно предложение за отлагане въвеждането на Търговския регистър до 1 януари 2008 г 

Премиерът съобщи, че е провел разговор с трите парламентарни групи от мнозинството във връзка с Търговския регистър.

Той потвърди, че съществуват рискове, ако се реализира законът за Търговския регистър в тези срокове, които са предвидени. Биха настъпили проблеми за бизнеса при регистрация и получаване на информация.

На срещата е било взето политическо решение и е поет ангажимент от трите парламентарни групи да внесат съвместно предложение за отлагане въвеждането на Търговския регистър до 1 януари 2008 г., съобщи премиерът.

По-добре е да понесем критики, че администрацията в Агенцията по вписванията не си е свършила достатъчно добре работата и Министерството на правосъдието не е положило необходимите усилия, има и обективни причини за затруднения, но не може да поемем този риск за бизнес средата, коментира Станишев.
Според него е по-добре да се поработи още няколко месеца по въпроса.

В управляващата коалиция има обща позиция за намаляване на осигурителната тежест с още 3 % 

В управляващата коалиция има обща позиция за намаляване на осигурителната тежест с още 3 %, но въпросът е кога да се пристъпи към това, за да не се отворят временни дупки в бюджета, посочи премиерът Сергей Станишев.
Според него стъпката би могла да бъде направена успоредно с покачването на осигурителните прагове.

Въпросът за трите проценти осигуровки ще се гледа комплексно с другите въпроси, свързани с общата икономическа и в частност фискална политика, заяви Пламен Орешарски.

Той припомни, че към момента страната има добро изпълнение на бюджета, но и че съществуват рискове и изтъкна, че от 1 юли ще бъдат увеличени заплатите с 10% в бюджетната сфера, което е огромен разход.