Повечето американци подкрепят военни действия срещу радикалната организация „Ислямска държава", която все повече се разглежда като пряка заплаха за САЩ. Това става ясно от социологическо проучване на CNN и ORC International.

Проучването показва, че 45% от американците разглеждат „Ислямска държава" като „много сериозна заплаха за САЩ", което е много близо до 49-те процента, които имаха подобна позиция за „Ал Кайда" преди 11 години.

7 от 10 американци вярват, че групировката може да проведе терористичен удар срещу САЩ.

Също се разкрива, че 76% от анкетираните подкрепят допълнителни въздушни удари по „Ислямска държава", 62% са „за" изпращане на военна помощ за борба с групировката, а 83% смятат, че трябва да се изпрати хуманитарна помощ за засегнатите от екстремистите.

Но изследването разкрива също, че мнозинството американци, 61%, е против разполагането на американски войници в Ирак и Сирия.

Проучването е реализирано само няколко дни преди американския президент Барак Обама да заяви, че в сряда ще разкрие пред нацията стратегия за справяне с групировката. Днес той ще се срещне с конгресни лидери, за да обсъди с тях плана си.

43% одобряват политика на Обама, докато 55% са недоволни как изпълнява ролята си на главнокомандващ.