Пресечена е престъпната дейност на 405 лица през 2008 г. от ДАНС. Образуваните досъдебни и съдебни производства надхвърлят 170.

Осъдителните присъди за годината са 10. Наложени са принудителни административни мерки срещу 144 лица по Закона за ДАНС и Закона за чужденците в България.

Това са част от представените от ДАНС пред журналисти данни от годишния отчет на агенцията.

Днес в централата на ДАНС се провежда семинар за журналисти, като сред темите са Класифицирана информация; Структура на ДАНС; Взаимодействие с прокуратурата и МВР. Специални екипи; Противодействие на корупцията; Специални разузнавателни средства - законодателни промени; Рискове за националната сигурност.

Разкрити са 164 посегателства срещу финансовата и икономическата сигурност, от които за пране на пари - 28 и за корупция - 41.

При операции на ДАНС в различни части на страната са иззети 3,5 тона марихуана, 50 кг. суровина за производство на синтетични наркотици, задържана е пратка от 77 кг. хероин и е разкрита една нарколаборатория, сочат още данните.

По време на срещата стана още ясно, че

При съвместна операция на ДАНС, Агенция „Митници"  НАП и следствието е установено, че две бензиностанции в района на Харманли са продавали контрабандно гориво на занижение цени, съобщиха от Агенцията.

Горивото не отговаря на изискванията на българските държавни стандарти и са нанесени щети на фиска. В една от бензиностанциите е установено наличието на 21 000 литра от внесеното гориво в нарушение на митническите режими на страната. 

При проверката на една от бензиностанциите е бил направен опит за укриване на съществени доказателства. На другата продължават процесуалните действия.