Проект за декларация на парламента по повод инцидента на 31 май между израелските военноморски сили и хуманитарния турски конвой в Средиземно море внесе в деловодството на парламента групата на РЗС.

РЗС счита, че позицията на България, изразена от изпълнителната власт и еврокомисар Кристалина Георгиева, не отговаря на нагласите на българското общество и е в противоречие с досегашните дипломатически отношения между България и Израел, заяви в кулоарите на парламента Яне Янев.

По думите му България трябва да заеме категорична позиция в подкрепа на държавата Израел.

Лидерът на партията определи реакцията на еврокомисар Георгиева като прибързана и неадекватна. Тя не е била запозната с фактологията и е избързала да направи изявление, което много повече ангажира България, отколкото ЕС, заяви Янев.

Той изрази надежда проектът на РЗС да не бъде потулен в някое чекмедже на парламента и час по-скоро да влезе за разглеждане в парламентарните комисии.

С документа се предлага на парламента да декларира, че „потвърждава пълната съпричастност на Република България в световната борба срещу тероризма и заявява, че Израел, като суверенна държава, има право да защитава националната си сигурност и да предприема действия за защита от терористични организации".

Споменава се още, че намира възприетия подход на остра и небалансирана критичност от редица страни-членски на ЕС за неуместен и противоречащ на целите на мирното и дългосрочно разрешаване на конфликта в ивицата Газа, предвид факта, че ситуацията е натоварена с дългогодишни исторически, политически и етнически противоречия.

С проектодокумента се отправя призив към международната общност да ревизира актовете за превоз на стоки и хора, за да се предотвратят евентуалните опити на радикално ислямистки и терористични организации да прикриват своята дейност чрез провеждането на хуманитарни операции и инициатива за защитата на човешките права.

Изказва се увереност, че израелските власти час по-скоро ще осъществят нов тип близкоизточни преговори, гарантиращи приемането на мирен план - приемлив за цялата международна общност.