Лот 2 на автомагистрала „Тракия" върви по план, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев.

В понеделник МРРБ ще получи банковата гаранция от фирма „Трейс", която спечели конкурса за изграждането на въпросния участък.

Плевнелиев беше категоричен, че следващата седмица започва строителството.

То създава 3 000 работни места, подчерта той. По думите му съвсем скоро ще започне строителството и на ЛОТ 3 и 4. Двете дати са съответно 2 август и 2 октомври.

Строителството на трите ЛОТ-а ще създаде около 10 000 работни места, стана още ясно от думите на Плевневлев.

Коментирайки магистралата, министърът заяви: Трябва да нагазим в калта и да я произведем. Надявам се до края на 2012г. да имаме готова магистрала.

По думите му в условията на тежка криза правителство има за приоритет пътното строителство. В момента се строят над 80 километра магистрали, изтъкна той и посочи, че денонощно се работи по магистрала „Марица" и Софийски околовръстен път, за който прогнозира, че ще бъде открит на 7-8 юни.

На нас не ни достигат парите, изтъкна министърът и подчерта, че бюджетът на строителното ведомство е орязан по един драматичен начин.

В тази връзка Плевнелиев обясни, че средно в годините след 2005г. МРРБ е разполагало с бюджет между 500 и 600 милиона лева, а сега трябва да се справи с 250 милиона.

Значително са намалели средствата за дейности в различни сфери - за ВИК МРРБ има седем милиона лева, за геозащита - четири милиона, за текущи ремонти 60 милиона.

Плевнелиев добави, че е нямало пари и за магистрала „Марица", както и за Софийски околовръстен път, като средства за тяхното строителство е трябвало да бъдат осигурени. Това бяха едни финансово необезпечени договори, добави той.

Министърът съобщи още, че МРРБ смята да ремонтира и да разшири столичния булевард „Брюксел", който води към летището. Също така според него Софийският околовръстен път трябва да стигне до жк „Младост" 4.

Трябва да осигурим малко пари и за автомагистрала „Люлин", посочи още той. Държавата ще се фокусира върху десет неща, за останалото няма пари, заяви Плевнелиев.