Настоящият вътрешен министър Румяна Бъчварова се надява да не се стига до осъдителна присъда на бившия МВР-шеф от първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов. По-късно през деня предстои заседание на Върховния касационен съд, на което ще се решава съдбата му. "Не мога да говоря от името на партията, но ако се случи, ще обсъдим каква да е реакцията ни", каза Бъчварова пред bTV.

"В креслото на министър МВР се чувствам като войник, който трябва да се справи с положението. Надявам се в МВР да има ръководство, което да направи тази институция много по-близка до гражданите, по-модерно управлявана. И работещи в тази система и гражданите да имат повече доверие в нея", каза вътрешният министър.

Във Висшия съдебен съвет ние променяме вътрешната структура, така че да осигурим възможността да влязат нови хора. Не променяме числеността, категорична бе вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в пояснение на предложените промени в Конституцията, които бяха анонсирани вчера от премиера Бойко Борисов.

Това, което предлагаме, се надяваме да доведе до по-ефективно правоприлагане. Ние предлагаме подход, който е във възможностите на сегашното Народно събрание и може да осигури мнозинство за промяна. Важно е да се промени системата, по която се управлява съдебната власт.

Ние не променяме взаимоотношенията между властите - за това е необходимо да се свика Велико Народно събрание, коментира Бъчварова. Според нея това, което се предлага е възможно в рамките на обикновено Народно събрание. Тя напомни, че при избора на главен инспектор е имало такова мнозинство, което би могло да се повтори и при промените на конституцията.

Ще говорим с ДПС, надявам се и техни депутати да подкрепят нашите предложения. За БСП Бъчварова обясни, че те са главна опозиционна сила, но се надявала "да проявят здраво мислене" .

"Става дума за кураж и много силна политическа воля, за да предложиш такава промяна. Ние дълго мислихме и решихме да действаме. Много е възможно нашето предложение да не мине, да не ни достигнат няколко гласа. Но важно е да опитаме. Ние предлагаме на всички да се включат в този процес и да опитат да направят това добро дело. Който не го подкрепи, да носи отговорност за това", заяви Бъчварова.

"Ние нито даваме, нито отнемаме правомощия на прокурорите, това не може да се случи в рамките на Обикновено Народно събрание. Нашето предложение е в квотата на прокурорите предложенията на НС да доминират с 1 човек. Отчитането пред парламента е по идея на главния прокурор - това не е промяна на баланса на властите и не е необходимо да се свиква ВНС", смята Бъчварова.

Битовата престъпност е сложен проблем, защото тя е предизвикана от много фактори, обясни още Бъчварова и подчерта, че само МВР не може да реши проблема. Трябва да се помисли и на местно ниво, необходима е и превенция. Държавата е там, където има възможност да присъства, обяви Бъчварова. Ако има политики, те са насочени към справяне с проблема. Важно е да има нетърпимост, подчерта тя.

За сливането на НАП и Митниците Бъчварова изрази увереност, че ще се случи, но не толкова бързо. Предстои и да се обсъди с коалиционните партньори.

Относно поредицата от катастрофи и по празниците вътрешният министър заяви, че заедно с главния секретар на МВР са обсъдили възможността за внасяне на законодателно предложение, според което да се отнемат книжките на шофьори, нанесли средни телесни повреди.