Фирмата, която се грижи за снегопочистването на район „Надежда", ще бъде глобена с 33 хил. лв., съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че санкцията ще бъде наложена заради закъснения в графика. Други фирми, които също са закъснели с почистването на снега в някои райони на София, също ще бъдат глобени.

Кметът на София инспектира строежа на метростанцията до Централна гара. С рокля и ботуши на ток, Фандъкова не се поколеба да нагази в калта и слезе в тунела, където строителите работят по изграждането на спирката на метрото.

Тротоарите се почистват от собствениците или ползвателите на магазини, офиси и къщи, уточни Фандъкова. Тя допълни, че частите около градските паркове и спирките на градския транспорт се почистват от фирмите.

Инспектората към СО контролира дали те си вършат работата. „Аз очаквам хората да излязат и да се погрижат за заледените тротоари пред домовете си", посочи кметът на София.

Тя допълни, че кварталните улици все още не се почистват. Машини минават само по някои от по-големите квартални улици, които поемат голяма част от градския трафик.

Това е свързано с финансовите възможности на Столична община, уточни кметът на София. „Почистването изисква много, много средства", подчерта Фандъкова.