Помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд определи Крим и части от Източна Украйна като „царство на терора", съобщава „Франс прес".

Тя също обвини Русия за конфликт, отнел живота на хиляди хора.

"Докато Украйна създава мирна, демократична, независима нация на 93% от своята територия, Крим и части от Източна Украйна страдат в царство на терора", каза тя пред сенатската Комисия по външни отношения.

„Днес Крим остава под незаконна окупация, и нарушаването на човешките права е норма, а не изключение, за много рискови групи там", добави тя.

По думите й няколко групи - кримски татари, украинци, които отказват да предадат паспортите си, хомосексуалисти, журналисти и други - са пред риск да бъдат преследвани.

„В Източна Украйна Русия и техните сепаратистки марионетки извършват неописуемо насилие и грабежи", добави тя.

Това произведе конфликт - контролиран от Кремъл, включващ руски танкове и тежка артилерия, финансиран от руските данъкоплатци - който струва живота на повече от 6 хиляди украинци, но също на стотици млади руснаци, изпратени от Кремъл да се бият и умрат във война, която тяхното правителство отрича, че води", изтъкна още Нюланд.

Според Нюланд около 400-500 руски войници са загинали при „инвазията" на Русия в Украйна.