ГЕРБ са притеснени, че с вчерашните оставки в Държавен фонд „Земеделие" са блокирани всички средства на земеделските производители за подпомагане. На практика е блокирана цялата работа на фонда в момент, който е най-важен за страната, заяви на брифинг в НС Десислава Танева.

Тя е притеснена, че върви формален дебат и по Програмата за развитие на селските райони, която не е одобрена от производителите. Танева прогнозира забавяне на старта на програмата. Блокират се милиарди левове, по думите на депутатката от ГЕРБ, в един уязвим сектор като земеделието.

Ивелина Василева пък е притеснена от ситуацията в екологията. Едва ли има природно бедствие, което да нанесе такива сериозни и грандиозни щети, каквито управлението нанесе върху ОПОС и чрез нея върху българските общини, подчерта тя.

Повече от 120 проекта са спрени заради това, че няма плащане по програмата. За 6 месеца 5 пъти беше  сменян ръководителя на управляващия орган, коментира Василева. Положението е отчайващо, категорична е тя.

В риск са 800 милиона лева, които трябва да бъдат верифицирани и сертифицирани. Замразените европари, по думите й, се превръща в симптом на това управление.  Управляващите са едно природно бедствие, което доведе до апокалипсис в системата на еврофондовете, каза и Лиляна Павлова.

Поне 3 милиарда лева можем да загубим по различни фондове, смята тя. От камарата на строителите искат спешна среща с кабинета и ако тя не се състои, те са готови на протести, стана ясно още от думите на Лиляна Павлова.

Светла Бъчварова от БСП не смята, че земеделските производители могат да загубят пари от еврофондовете. В кулоарите на НС тя сподели, че се надява проблемът скоро да се реши. Не ми харесват тези противоречията, защото това вреди, изтъкна Бъчварова.

Спешно се подписват договори от фонда, по думите й. Няма спрени пари по ОПРСР. Подписването на договорите е приоритетна задача и много не ми се иска това да се случи в близките дни, каза социалистката.

Бъчварова поиска да се преодолеят различията между фонда и земеделския министър в името на подписването на договорите, които са над 2000. Аз очаквам да се справят с този проблем, подчерта червената депутатка.

Бъчварова ще разговаря със земеделския министър, за да стартират процесите. Тя отрече БСП да кадрува в ДФЗ. Лично тя се запознала с ръководството на фонда, след като неговите членове са били назначени.