Рекорден брой хора са прекосили Средиземно море в опит да достигнат до бреговете на Европа за първите шест месеца на тази година. Това разкрива доклад на ООН, цитиран от The New York Times. Повечето от тях са могли да се преселят като бежанци съгласно международното право.

В доклада Агенцията на ООН за бежанците посочва, че 137 000 души са прекосили морето от януари до юни, като са пристигнали в Гърция, Италия, Малта и Испания. Броят им се е увеличил с 83 % в сравнение със същия период на миналата година. ООН допълва, че очаква броят на мигрантите да продължи да расте във втората половина на годината.

Трите най-големи групи са от сирийци, афганистанци и еритрейци, което показва, че тези мигранти бягат от войната или преследване. Това прави кризата в Средиземно море предимно криза на бежанците, отбелязва ООН.

Всеки един от трима от пристигналите в Гърция и Италия е сириец.

Над 1800 души са намерили смъртта си, докато опитвали да прекосят Средиземно море.

Миналата година Швеция и Германия са приели най-голям брой бежанци.

Европейският съюз планира да провежда военни операции, за да се пребори с трафикантите, които превозват мигранти през Средиземно море, много често в паянтови и опасни плавателни съдове.