В Китай 44-годишен южнокореец е дал положителен резултат на тестове за зараза с Близкоизточния респираторен синдром, който е по-известен като МЕРС/MERS, съобщи Ройтерс.

Хората, които са били в близък контакт със заразения, не показват симптоми на болестта. Китайските здравни власти коментират, че вероятността от разпространение на болестта в южната провинция Гуангдонг е „много висока".

Мъжът, дал положителна проба, е пътувал с автобус, преминал е през оживен ГКПП (от Хонг Конг) и е бил в хотел преди да бъде настанен в болница.

Към момента има потвърждение за 10 души в Южна Корея, които са заразени с МЕРС. От Световната здравна организация (СЗО) твърдят, че не е имало продължително предаване на вируса от човек на човек.

"Вирусът не се държи по различен начин, това е пряко предаване и не е продължително (постоянно) предаване от човек на човек", коментира говорителят на СЗО Кристиан Линдермайер, цитиран от Агенция „Ройтерс".

Всичките случаи на заразяване са свързани с един и същи случай на заразено лице, което е пътувало до родината си в Близкия Изток. От организацията не съобщават, коя точно страна е била „родината" на заразения, но коментират, че по време на пътуването болният е преминал през Бахрейн, Катар, ОАЕ и Саудитска Арабия (която е най-силно засегната от МЕРС).