В Европа трябва да се възроди мисленето за образованието като за благо, да се финансира и развива повече. Този апел отправи червената депутатка Ваня Добрева, председател на образователната комисия към НС, по време на конференция в столичен хотел за ролята на семейството, образованието и религията при формиране на гражданско общество.

Тя наблегна на социалната роля на образованието като фактор за преодоляване на неравенствата в икономически план. По думите й, класическото разделение бедни-богати сега има ново измерение: образовани - необразовани.

Скоро ще се разработят нови критерии за заплащане на учителите, които ще доведат до по-високи заплати за всички, не само за младите преподаватели. Професията трябва да стане регулирана, обяви Добрева от името на БСП.

Според нея трябва да се разработят такива политики, които да имат стимулиращ, а не санкциониращ ефект върху хората. Тя обяви, че след евровота левицата очаква образователният министър Анелия Клисарова да представи новия Закон за народната просвета.

Добрева настоя за това образованието да не бъде повече предмет на експерименти от страна на различните правителства. Ще задължим изпълнителната власт да разработи стандарт за материалната база на училищата, зарече се депутатката.

Тя заяви и че е редно да се направи регистър на държавната и общинската собственост в образованието, за да е ясно какво се случва с имотите и закритите училища.

Стана ясно, че управляващото мнозинство ще настоява и за регламентиране на ресурс за целодневното обучение на децата на 5-6 годишна възраст, за разработване на програми за овладяване на българския език от деца, за които той не е майчин, за библиотечни фондове за обмен на учебници за гимназисти, както и безплатни учебници и помагала за социално слабите деца.

Ето това са малка част от стъпките, които следва да се вложат в образователната система и да се изпълнят през идните десетилетия, обобщи плановете в сектора Добрева.