Можем ли ефективно да изпълняваме приетите планове за управление на бежански кризи с каквито България отдавна разполага и след като ги има, защо пред очите на цялата нация бежанците спят на пода без вода и ток в продължение на седмици, попита държавният главата Росен Плевнелиев при откриването на конференция в БАН на тема „Националната сигурност: актуални въпроси, подходи, решения".

Въпросът е сам по себе си много елементарен, подчерта президентът и добави, че план има и той трябва бързо да бъде адаптиран от изпълнителната власт и да се изпълнява.
В своето слово Росен Плевнелиев намекна, че три години по-късно националната стратегия за сигурност може би се нуждае от актуализация.

Доколкото новите видове опасности и възникващи конфликти носят рискове за националната ни сигурност ще бъдат правилно прогнозирани и верен ли е изводът в стратегията за национална сигурност, че заплахите се посрещат извън територията на страната като част от съюзните усилия в рамките на НАТО и ЕС, попита Плевнелиев и припомни атаката на летище „Сарафово".

Доколко сегашната система е готова да генерира своевременни, обективни и верни оценки, които да се използват във вземането на адекватни решения в ръководенето на държавата и до каква степен се отразяват правните пропуски в системата за национална сигурност в новата глобална ситуация, пожела да разбере още Плевнелиев.

По отношение на конфликта в Сирия президентът припомни, че само „решителният международен натиск е принудил диктатора Асад да признае, че разполага с химически оръжия".
Държавният глава благодари на БАН за „полезната инициатива", която според него ще осигури достатъчно достъпна платформа за обмяна на мнения. Плевнелиев се спря на важността и ролята на академията и изрази увереност, че учените от БАН имат потенциал да предложат истински решения. Това трябва да се случи в непрекъснат и активен диалог на всички останали институции с БАН, подчерта държавният глава.

Росен Плевнелиев отново подчерта необходимостта от широк обществен консенсус на решенията в сферата на сигурността, които не трябва да зависят от една или друга конюнктура, а по темата да се реализира своеобразен пакт. Спорен него такъв пакт е „не само възможен, но и задължителен".

Президентът засегна и теми като киберсигурността, трансграничната престъпност, енергийната независимост и борбата с корупцията като част от националната сигурност на страната. С уговорката, че този въпрос може да се стори и малко страничен за днешната дискусия Росен Плевнелиев отбеляза, че „светът се намира в дълбока трансформация". Капитализмът и демокрацията са най-доброто, с което разполагаме, подчерта Плевнелиев като отбеляза, че капитализмът обаче е различен тип в Китай, САЩ, Германия или Русия.

„Какво избрахме ние", попита Плевнелиев и припомни думите на еврокомисаря Вивиан Рединг, че „олигархията е враг на демокрацията", както и становищата на посланиците на Франция и Германия, че олигархичния модел е несъвместим с демократичните европейски ценности. Българският народ според държавния глава е „най-проевропейски настроеният" и е обединен около европейските ценности, а политиците трябва да работят заедно България да върви по избрания европейски път.

Конференцията за националната сигурност ще продължи два дни, като реч днес държаха още бившите президенти Петър Стоянов и Жельо Желев, а в залата присъстваха народни представители, университетски преподаватели, социолози и представители на Българската православна църква. Утре пък участие ще вземе и председателят на ДАНС Владимир Писанчев.