Министър-председателят Бойко Борисов „насоли" македонски журналисти, дръзнали да се заядат с него защо той се меси в спора между Македония и Гърция за името на югозападната ни съседка. Това се случи, след като премиерът поздрави участниците в Балканския форум, който се провежда в София.

По-рано днес министър-председателят е заявил пред медии, че ако Гърция и Македония стигнат до компромис югозападната ни съседка да се казва Северна Македония, то за България това име е неприемливо, тъй като премиерът се притеснява да не дойде време, в което Македония да има претенции към страната ни и по-точно към района на Благоевград.

„Аз не се меся в работите на други държави как ще се казват - това е суверенно право на всяка държава", поясни в днешния си коментар той. „Считам, че ако има име от типа на Северна Македония, може да има проблеми след това с териториални претенции", допълни Бойко Борисов. Когато има географско понятие в името, това създава опасни прецеденти, смята той.

Ако се стигне до компромисен вариант от типа на Северна Македония, министър-председателя поясни, че той ще бъде обсъден от правителството и от Народното събрание.

В този момент македонски журналист прекъсна с въпроса си българския премиер и с това си навлече неговия гняв. „Чакайте малко, господине, отговарям на ваш колега", скастри го Бойко Борисов, след което му даде думата да си зададе питанията.

Македонският репортер се интересуваше защо Борисов се меси в казуса с името на Македония и го обвини, че е антилобист за членството на Македония в НАТО и ЕС.

Борисов му отговори хладно:Ние не се мешаме в никой спор. Ние се мешаме само, когато слагате хитлеристко знаме и правите такива филми" (Борисов визира хитлеристки филм за България, направен и излъчен в Македония - бел.ред.).
„България никога не е имала на знамето си пречупен кръст, България никога не е правила нещо срещу Македония. Ние първи ви признахме. Ние сме ви декларирали винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите и сега, изведнъж какво? - Хитлеристки филм за България", недоволен е българският премиер. „И до този момент ние си мълчиме?", допълни той.

В кое се мешаме? В цар Самуил ли се мешаме? В Кирил и Методий ли са мешаме? Като гоните нашите посланици от паметниците ли се мешаме? Не се мешаме никъде", с тези остри критики премиерът заля македонския журналист.

Ние искаме да сме братя и да се уважаваме и да се почитаме, да правим пътища, жп линии и да си развиваме инфраструктурата, продължи министър-председателят.

Македонският репортер обаче не се отказа и „атакува" Бойко Борисов със следващия провокативен въпрос - „Защо България празнува едни и същи празници с Македония?". „Не те разбрах какво каза", отговори му Бойко Борисов и помоли македонецът по-бавно да си зададе въпроса.

„Аз не знам защо вместо да гледате европейската си интеграция, непрекъснато се задават такива въпроси", отговори Бойко Борисов. „Можем да празнуваме всякакви празници, те са си наши", категоричен бе той. „Ние сме съседи, но ние хитлеристи - не сме", подчерта още министър-председателят.

От страна на премиера ни последва кратък урок по история за македонския журналист: „Ние сме си спасили евреите, за което цар Борис си е понесъл личната жертва. От къде на къде ще ни вкарвате непрекъснато в тази тема?". Той обвини югозападната ни съседка, че за добротата и добросъседските отношения и цялата подкрепа, която оказваме на Македония, ни изкарва в същото време хитлеристи.
„Ами не е така. Оставете историците да се занимават с историята, вие се занимавайте с финансовата дисциплина и инфраструктурата, технологиите - дайте с това да се занимаваме премиерите", заяви още Бойко Борисов.

В подкрепа на македонския журналист се включи и негова колежка и сънародничка, която попита защо Бойко Борисов не отиде и всички тези неща не ги каже на македонска територия.

„Ще дойда в Македония, когато ме поканят", спокойно отговори той и допълни, че македонският премиер е бил на визита в нашата страна. Премиерът на България се похвали, че следващата седмица на гости му идва косовският премиер Хашим Тачи и посочи, че страната ни е посещавана от Борис Тадич - експрезидент на Сърбия, хърватската премиерка Ядранка Косор.

„Спрете да създавате такива интриги", призова Борисов македонските журналисти. „Имаме да решаваме важни задачи на Балканите", посочи той.

По-рано премиерът приветства участниците в Балканския форум, където темата за добросъседството също бе активно засегната. България винаги е била пример за етническа толерантност и финансова стабилност, похвали се премиерът.

По думите му Юго ембаргото дало огромен тласък на организираната престъпност на Балканите. Затова и според него сега страните от региона трябва да се справят с този проблем. Аз не виждам нищо по-добро от европейската перспектива, категоричен бе министър-председателят.

Според него видими са разликите между страните членки и тези извън ЕС. Моя изконна мечта е всички страни от Балканския полуостров да станат член на ЕС, сподели Борисов. В голямото европейско семейство не се допуска да се говори за териториални претенции, заяви още премиерът.

Трябва да проявяваме търпимост един към друг, смята още той. Премиерът на България призова участниците във форума да са толерантни и дипломатични в дискусии. Всеки проблем може да бъде решен, категоричен бе Бойко Борисов.

Всички на Балканите сме с характер, изтъкна той.Той припомни как неведнъж България е влизала във войни, често без особен резултат за нас. Яли сме си шамарите от грешките на историята, подчерта Борисов.

Според него недопустимо е да няма магистрали и директни самолетни линии между столиците на отделните балкански държави. За да идеш до Загреб, трябва да минеш през Мюнхен, изтъкна той.

Министър-председателят остро критикува поредните кръвопролития в Сирия и заръча: „Това е просто недопустимо, не бива да има повече толерантност към този режим".