След като ГЕРБ напусна пленарната зала, страстите от трибуната продължиха да горят с всичка сила. Водачът на ДПС Лютви Местан заяви, че през последните четири години добрият диалог с чуждите партньори е бил превърнат от ГЕРБ в параван, с който прикривали престъпните си схеми. Едно лице пред евроатлантическите партньори и едно престъпно-политическо във вътрешната политика, така той описа ГЕРБ.

Днес трябва да поемем ангажимента този диалог да стане още по-добър, обяви лидерът на ДПС. За щастие вече бившето управление днес е в откровена истерия и това е разбираемо, ГЕРБ е партия на властта, те съзнават, че извън властта нямат бъдеще. Днес нямат право да говорят за репутация и за медиен монопол, отсече Местан.

Това, че шефът на ДАНС се избира от НС, е ясен знак, че всяко действие на тази служба ще е контролирано от народните представители, коментира Местан. Той пое лична отговорност, че всяко действие на Пеевски занапред ще подлежи на строг парламентарен и граждански контрол и призова за новия началник на ДАНС да се съди по делата му.

Лидерът на ДПС отрече в днешното решение на НС да има и капка реваншизъм срещу ГЕРБ и обяви, че от днес се спира предишната практика престъпник да е всеки, който не целуне ръка на управляващата партия. Управлението на ГЕРБ бе всичко друго, но не и справедливо, обвини Местан и допълни, че то е било генератор на престъпност и корупция.

Малко след това лидерът на ДПС коментира в кулоарите на Народното събрание, че искането на Цветан Цветанов за свикване на Велко народно събрание е несериозно и неискрено. Според Местан това не е решение на целия състав на ГЕРБ и не може да се взима насериозно, тъй като бившите управляващи са имали възможността да го направят при началото на 41-то НС, стига да са смятали наистина, че е необходимо.

Също като Станишев водачът на ДПС не обърна особено внимание на въпросите на журналистите за контрола, който Пеевски упражнява върху доста родни медии. Той препоръча на репортерите да направят мониторинг на това как ДПС е представяна в спряганите към Пеевски медии в сравнение с партията на Бойко Борисов, за да се уверят, че няма манипулации и предпочитания.

Местан продължи да върви по днешната линия на лидера на левицата, като отказа да сподели как си обяснява решението на президента Плевнелиев да свика веднага среща на КСНС заради новото назначение на Пеевски. Все пак Местан уточни, че от ДПС ще присъстват на заседанието на съвета.