На 17 февруари ще се проведе референдум за изграждането на хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци на територията на област Козлодуй.

Отпадъците имат период на полуразпад между 5 и 50 години и ако бъдат държани на подходящо място, не са опасни за хората, подчерта кметът на Козлодуй Милко Торбов.

Той поясни, че с референдума всичко ще бъде демократично, като даде за пример Швейцария, където всяка година се провеждат редица референдуми.

Ръководителят на „Ядрени знания" при Международната агенция за атомна енергия МААЕ професор Янко Янев подчерта, че това хранилище ще бъде напълно безопасно и ще отговаря на всички съвременни изисквания за съхранение на ядрени отпадъци.

В сравнение с химическите, радиоактивните отпадъци се разпадат, докато химическите запазват своята токсичност години наред, уточни ядреният експерт.

Той допълни, че опасните радиоактивни отпадъци и обработеното ядрено гориво се изпращат от България в Русия въз основа на споразумение, като след това се съхраняват в специални хранилища.
Транспортирането на обработеното ядрено гориво става по специална схема, като в България това гориво престоява за съвсем кратко време в специални хранилища с цел да не бъде горещо по време на транспорта.

Но в новото хранилище в Козлодуй няма да бъде съхранявано обработено ядрено гориво, а защитни облекла и предмети на работници, които са били в непосредствена близост до ядрения реактор.

Тези радиоактивни отпадъци ще бъдат поставени в специални контейнери, които пък ще бъдат в специални камери, а те от своя страна ще стоят в бетонна шахта, където радиоактивността ще се следи непрекъснато.

Проф. Янев на няколко пъти подчерта, че ако бъдат съхранявани по подходящия начин, радиоактивните отпадъци не са опасни за хората.