Британски военнослужещ от международния контингент на полигон „Ново село" е зашлевил шамар на дете в Сливен, съобщи Дарик. След инцидента, станал в петък следобед, мъжът е откаран в полицията в града. Първоначалната информация бе за пиян американски боец, който е ударил българско дете, защото му се присмяло.

Група военни от полигона, които имали свободен ден от провеждащо се учение,  се разхождали, разговаряли по между си, когато в района между сградата на общината и Пето училище били заговорени от деца, чули английска реч.

По време на разговора единият от военните, видимо пиян, поискал от едното от децата мобилния му телефон. Опитал се да проведе разговор, не успял да се справи с менюто на GSM-а и децата му се присмели. Това ядосало военния и той ударил шамар на едно от децата.

Свидетел на инцидента станал служител на общинска охрана, който веднага алармирал полицията. Пристигналите служители на реда прибрала военния, който по първоначална информация бе съобщено, че е американски гражданин, по-късно стана ясно, че е британец.

В управлението били повикани и родителите на удареното дете, които, след като военният се извинил, отказали да повдигнат обвинение.

Провинилият се военен е предаден на прекия си командир и Военна полиция, уточняват от Областната дирекция на МВР - Сливен.

От българското военно министерство са уверили, че командирът на британския контингент ще предприеме съответните дисциплинарни мерки.