С писмо до експлоатационните дружества, които обслужват територията на община Добрич, кметът Детелина Николова призова електричеството и водата да бъдат спирани и отново пускани от тях, без да бъде взимана такса за това от потребителите.

Кметът апелира "ВиК", "Енерго-Про" и ЧТК да подпомогнат по този
начин пострадалите от наводнението семейства
, съобщава БТА.

750 жилищни имота и сгради са засегнати от бедствието, което връхлетя Добрич в края на месец юни. Такъв е броят на подадените заявления за предоставяне на възстановителна помощ, посочва Николова.

Проверка на местната власт установила, че конструкциите на 75 жилищни сгради са частично или цялостно увредени, а имотите са опасни за обитаване в този вид и трябва да се поправят или премахнат, след като бъдат освидетелствани от комисия и след издаване на съответната заповед от кмета.

От общината съобщават, че ще извършват служебно административните услуги по издаване на скица-виза, одобряване на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж за засегнатите имоти, за които са издадени заповеди. За тези услуги добричлии няма да плащат такси.

Такова решение е взела кметът Николова, предвид затрудненото състояние на собствениците на жилищни имоти и сгради, които трябва да изпълнят задължителните предписания на комисиите.