Синдикатът  на  служителите в затворите в  България не приема заявената позиция на различни лица и организации, че за бягството на Николай Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Луис Гевара Мартинес вината е изцяло на надзирателите.

Това се казва в позиция на синдиката, разпространена до медиите.

От ССЗБ изразяват несъгласието с подобни преценки, дадени часове след инцидента, без да е извършена и приключила разпоредената проверка от страна на министерството на правосъдието е без да има достатъчно яснота по инцидента.

„Определяме заявените в медийното пространство мерки спрямо нас, преди обсъждането им с представители на служителите, като прибързани и крайни, в пълно противоречие с декларираните позиции на министерството на правосъдието, само няколко месеца след подписването на споразумение за сътрудничество между синдиката и министерството." - се казва в изявлението на синдиката.

В него се посочва също, че на 2 май представители на Синдиката на служителите в затворите в България са били извикани на среща в Министерството на правосъдието.

„Противно на очакванията на синдиката, разговорът е  преминал по начин, при който синдикатът тълкува   казаното, като тотална забрана на комуникацията с медиите." - заявяват от синдиката.

В писмото си до медиите служителите от затворите изразяват недоумение от това, че се „пренебрегват основни свободи за изразяване по синдикални, професионални и социални въпроси засягащи членовете на една професионална общност"

Те отбелязват, че това става на фона на постигнатия през последната година напредък в социалния диалог.

От синдиката посочват, че  действията на политическото ръководство са в разрез с  международните стандарти за свободата на изразяване, като подчертават, че става дума за въпроси  от обществен интерес.

ИНие  разбираме, че едно от най-големите  притеснения на институциите е свързано с активната позиция на синдиката, проблемите в пенитенциарната система на България да бъдат обсъждани в публични дискусии, но воден от  чувството на отговорност ще продължи да отстоява позицията, че публичността и прозрачността, относно ставащото в системата, единствено имат оздравителен ефект." - допълват от ССЗБ.

„ССЗБ  отдавна обръща внимание на спешната необходимост, институциите в страната да погледнат на проблема със затворите като системен, за да могат да се вземат превантивни мерки и реализират политики за подобряване на тежката ситуация в местата за лишаване от свобода." - се казва още в изявлението.

Управителният съвет на синдиката настоява за спешна среща с политическото и професионално ръководство на местата за лишаване от свобода, „в опит за търсене на решения по въпроси от значение за служителите на затворите".