Повече секции зад граница, по-малко пари. Това е равносметката, която МВнР прави при организацията на предсрочния парламентарен вот на 5 октомври. От ведомството отчитат общ ръст от 88% на изборни секции в чужбина в сравнение с изборите през 2013 г.

Общият брой на заявените секции към момента е 426, като той е почти окончателен с изключение на 2-3 секции, за които още има уточнения. За сметка на покачения интерес за гласуване от страна на българите зад граница, отпусната сума за процеса в чужбина е занижена.

На пресконференция във ведомството главният секретар Веселин Вълчев поясни, че за 341 секции през 2005 г. са били отпуснати 3 милиона лева, а сега тази цифра е спаднала с 60% и се равнява едва на 1,2 милиона лева. Пари за нормални и честни избори зад граница ще има, имаме уверението на премиера Близнашки, че нуждата допълнителна сума ще бъде отпусната, гарантира Вълчев.

Заместник-министър Катя Тодорова пък обясни, че 31,92% от всички секции извън страната ще са в Турция, 9,62%- в САЩ, 9,36% във Великобритания. Най-голям ръст на секциите има в Турция, като те са били 86 на предишни избори, а сега са над 100. В САЩ скачат от 11 на 40, с пет се увеличават и тези в Гърция. Седемкратно увеличение има в Норвегия, 71% е  ръстът в Испания.

Стана ясно, че вече е получена пълната информация за избирателите в чужбина, като днес тя ще бъде предадена на ГРАО, за да бъдат извадени от списъците у нас онези, които са заявили, че ще упражнят правото си на вот в чужбина.

Отбелязан бе и днешният старт на консултациите за образуване на СИК-ове извън страната. Те се провеждат в ЦИК и само между политическите партии. Външно министерство не участва, защото не е предвидено по закон, обясни заместник-министър Тодорова.

Според нея консултациите са политически процес и така се постига баланс между политическите сили. Ние сме деполитизирани и не сме предвидени за консултациите, ако не спазваме закона, ще има други интерпретации, които не са в полза на изборния процес, уточни тя.

Стана ясно, че със съвместни усилия на администрацията по държавните институции са събрани нужните доброволци за членове на СИК-ове от квотата на министъра на външните работи.

Министерство на правосъдието отделя 48 служители, финансовото ведомство праща 36, Министерски съвет - 21, Министерство на здравеопазването - 7, Министерство на регионалното развитие - 25, Президентството - 8, Министерство на образованието и науката - 8, Министерство на икономиката и енергетиката - 7, Министерство на труда и социалната политика - 11, Министерство на земеделието и храните - 5, Министерство на околната среда и водите -5.

Служителите попълват декларации, че нямат никаква принадлежност към политически партии. Това важи с особена сила за служителите на МВнР, които нямат правото на подобни обвързаности.

Общо 388 административни служители ще бъдат командировани, като 162 са от МВнР, а 176 от други институции. 265 души заминават за секциите в Турция, обмислят се още 51 резерви за южната ни съседка.

От външното ведомство гарантират, че стремежът им е да организират командироването по възможно най-икономичния начин. Всички изборни книжа пък ще бъдат оформени като дипломатически пратки, като така ще се обезпечи сигурността им.

С автомобилен транспорт на МВнР и дипломатически куриери  ще бъдат изпратени книжата до 193 секции. По служители ще се пращат за 154 секции, а чрез куриерска фирма -  за 79 секции.