Германия ще може да приема по 500 хил. бежанци годишно в продължение на няколко години.
Това обяви вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел, цитиран от „Франс прес".

„Нямам съмнение, че можем да се справим с половин милион бежанци в продължение на няколко години", подчерта той, като допълни, че страната би могла да се справи дори с повече.

Германия очаква за тази година подадените молби за убежище да са около 800 000. Въпреки готовността на Берлин обаче Габриел отбеляза, че останалите европейски държави също трябва да приемат своя справедлив дял от бежанците, които напускат конфликтни зони в Близкия изток и Африка.

"Не можем просто да приемем почти един милион души всяка година и безпроблемно да ги интегрираме" в германското общество, посочи вицеканцлерът.

Габриел допълни, че Германия ще продължава да приема „значително непропорционален дял" в сравнение с другите държави членки на ЕС, „защото ние сме икономически силна държава, без съмнение".

Въпреки това според него е неприемливо ЕС да продължи да разчита само на няколко страни като Австрия, Швеция и Германия и допълни, че по тази причина според него трябва промяна на европейската политика.

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле обеща да използва финансовата мощ на страната, за да подпомогне приемането на рекордния наплив от бежанци, след като нови стотици хора пристигнаха през нощта в Мюнхен.