Миланският съд обяви, че Силвио Берлускони не може да бъде съден. Причината е, че престъплението, за което той е обвинен има давност.

Световните агенции уточняват, че съдебното решение не представлява оправдателна присъда, за каквато пледираха адвокатите на бившия италиански премиер.


съдия Франческа Витале

Припомняме, Берлускони бе обвинен за корупция в събития, случили се през 1990 година, а прокурорът поиска 5 години затвор, заявявайки, че в хода на делото вината на Берлускони е напълно доказана.

Бившият премиер не присъства в залата, когато съдът обяви решението си. Според италиански медии той е очаквал изхода на делото на „секретно място".

В обвиненията на прокуратурата се посочва, че през 2000 година Берлускони е превел чрез посредник 600 хиляди долара на бившия британски адвокат Дейвид Милс.
Срещу тази суми Милс трябвало да премълчи в качеството си на свидетел по делото за финансовите машинации на компанията на Берлускони Fininvest, с които през 1990 година са били укрити данъци чрез офшорни зони.

Преди дни - в навечерието на заключителното съдебно заседание, Берлускони разпространи изявление, в което изтъква, че преследвайки го, италианската Темида е поставила не само световен, но и рекорд на цялата Слънчева система, след като по делото са се занимавали над 900 следователи и съдии, сътрудници на полицията и данъчни са посещавали 588 пъти неговите компании, а за последните 14 години са се състояли 2600 съдебни заседания.