Политика на компромиси - това било най-тежкото предизвикателство пред това управление. Тази теза изрази Радан Кънев в декларация за новия парламентарен сезон. Още в началото на НС било ясно, че то ще бъде или терен на съгласие, или кратък и сладък живот към предсрочни избори.

Политика на преговори и компромиси в рамките на 43 Народно събрание е възможна, категоричен бе обаче Кънев.

Бежанската криза изисквала всички политически сили в парламента да могат да си говорят, за да има политическа стабилност.
Тази парламентарна сесия трябвало да даде отговора за цената на компромиса, въпреки че компромисите рушали твърдите ядра в партиите, са очакванията на Радан Кънев.

Кризата около страната ни не трябвало да се използва като индулгенция за оставане във властта, а да се използва така, че страната ни да се превърне в напредваща държава.
По думите на реформатора напредналите държави са тези с коалиционни управления и пропорционални системи.

Посткомунизмът не е оправдание, подчерта Радан Кънев. Не може да използваме посткомунизма като оправдание за собствената си корупция, допълни той и поиска връщане към християнския морал.

Корупцията и партизанщината в администрацията били бичът за държавата и те трябва да се изкоренят. Кънев поиска да се загърбят личните интереси в политиката. РБ имали конкретни решения, с които да докажат дали могат да са на висотата на историческия момент.

Всички ние трябва да си удържим на думата, настоя Кънев по повод конституционните промени. Промените в основния закон щели да отпушат съдебната система.

Радан Кънев призова и при разглеждане на Бюджет 2016 политиците да докажат, че ще са отговорни пестеливи стопани на парите на българските граждани.

РБ също така ще осигурят максимална здравна грижа за пациентите. Стана ясно, че ще има промени в КЗК.

Местните избори не бива да забавят работата на парламента, настоя той. Кънев припомни, че плановете на кабинета са за 4 годишен мандат.