Македонското министерство на вътрешните работи е повдигнало обвинения срещу четири лица във връзка с инцидента на 13 януари, при който граждани, събрали се пред паметната плоча на Мара Бунева в Скопие, за да почетат паметта й, бяха нападнати и бити, съобщава македонската телевизия А1, цитирана от БТА.

Според полицията всички участници в инцидента, за който още не е установено от кого е подбуден, са македонски граждани, отбелязва телевизията.

Припомняме, по време на честването, което се провеждаше в центъра на македонската столица, добре организирана с палки, тояги и камъни група от 25-30 човека нападна хората, събрали се да почетат подвига на Мара Бунева, съобщават от централата на ВМРО.

Инцидентът има политически характер, защото е предизвикан от разузнавателните служби и Министерство на отбраната.
Това заявява пред македонския вестник „Дневник" адвокат Ванчо Шехтански.

19 часа ме държаха без причина в ареста. Около 20 инспектори ме разпитваха дали съм член на някоя партия, не ми разрешиха разговор с адвокат, нито пък ми позволиха да се обадя по телефона, разказва задържан за инцидента, пожелал анонимност.

Според него българите са ги предизвикали, тъй като скандирали: „Това е България, мамка ви македонска".
Бяхме предизвикани, защитавахме македонската чест, допълва участникът в побоя.
Вестник „Дневник" съобщава още, че лидерът на българската ВМРО Красимир Каракачанов иска да промени историята на страната.

Изданието отбелязва и фактът, че Каракачанов е внесъл декларация в българския парламент заради инцидента.