"Газпром" отлага решението си за въвеждане на режим на предплата с Украйна за 9 юни, съобщи пред журналисти шефът на руския газов гигант Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Едновременно с решението за отсрочка се въвежда режим за предплата до 9 юни, „Газпром" прие решение да не подава иск срещу „Нафтoгаз Украйна" в Стокхолмския арбитраж през този период", каза Милер.

"Украйна заплати първия транш за доставки на газ. Днес по сметката на "Газпром" постъпиха 786 милиона долара. Приветстваме началото на погасяването на дълга на Украйна и отлагаме режима за предплата за 9 юни. Въвеждането на режима на предплата ще зависи от погасяването в пълен обем на дълга за доставения до 1 април газ в обем 2,237 милиона долара, част от който бе платен днес, както и от напредъка в плащанията за доставките за април и май. Заплащането за май трябва да стане до 9 юни", каза Милер.

"Нафтогаз Украйна" съобщи днес по-рано, че на 30 май е платила на "Газпром" 786,3 милиона долара за доставките за февруари и март. Руското министерство на енергетиката потвърди, че е получило 786,4 милиона долара по сметката за погасяване на украинския дълг за газовите доставки за месеците февруари и март.

ИТАР-ТАСС припомня думите на Милер от края на май, че след 7 юни Украйна ще дължи повече от 5,2 милиарда долара за газа. По думите му Украйна за май е получила 3,5 милиарда кубични метра газ, който възлиза на 1,7 милиарда долара.

Енергийният министър на Украйна Юрий Продан уточни в Берлин в петък, че Украйна е платила 786 милиона долара за получения от Русия газ през февруари и март при цена 268,5 долара за 1000 кубични метра.

Руската медия припомня, че на 1 април „Газпром" повиши цената на газа за „Нафтогаз Украйна" от 268,5 долара до 485,5 долара за 1000 кубични метра. Увеличението е във връзка с това, че Киев не си е платил газовият дълг и не е плащал навреме и прекратяването на Харковските споразумения от 2010 година във връзка с присъединяването на Крим към Русия.

Киев иска да плаща 268,5 долара за 1000 кубични метра руски газ.

Междувременно днес в Брюксел продължават преговорите между Украйна, Русия и ЕС за схемата за погасяване на газовия дълг, цената на газа и други въпроси.