Пет основни искания трябва да постави българската държава пред властите в Скопие, обявиха от ВМРО.

Изпълнението им ще бъде основата, върху която могат да бъдат изграждани добросъседски отношения между двете страни, посочва Националният изпълнителен комитет на ВМРО - Българско национално движение в писмо до министър-председателя на България Пламен Орешарски.

То е по повод предстоящото посещение на македонския му колега Никола Груевски на 28 юли. В текста, изпратен до българския премиер, от ВМРО настояват България да изиска от Македония спазването на правата на гражданите с българско самосъзнание.

Сред най-основните искания, които трябва да представи министър-председателят Орешарски са правата и интересите на над 120 000 български граждани и на стотици хиляди македонски граждани с българско самосъзнание. Те трябва да бъдат гарантирани с промени в Конституцията на Македония така, както са гарантирани и на останалите етнически групи, категорични са от ВМРО.

Според ВМРО опорните точки, които формират задължителната българска позиция в предстоящите разговори около договор, който да уреди двустранните отношения са:

Задължителна промяна в Конституцията на Р Македония, която задължително да признае българската общност в държавата като конституционна и държавотворна;
• Защита и гарантиране на всички човешки и политически права на стотиците хиляди македонски граждани с българско самосъзнание, чрез законово признати и гарантирани права на сдружаване в обществени и политически организации, на достъп до медии, на използване на български език като официален в медии;
• Спиране на говора на омразата от страна на властта и медиите в Македония, насочен срещу българите и България;
• Промяна на учебниците по история в Скопие, които насаждат тази омраза;
• Спиране на кражбите и фалшификациите на българската история.

Подписването на договор за добросъседство между България и Македония е повече от необходим, заявяват в писмото си до Орешарски ВМРО, като в него Македония трябва да признае наличието на общия исторически корен на славянското население в двете държави, включително в учебниците.
От ВМРО подчертават, че трябва да бъде поет ангажимент за съхраняване на българското културно-историческо наследство, включително и войнишките паметници.

Македонската власт трябва да преустанови преследването на хората, които се чувстват българи по национален произход и категорично трябва да бъде прекратено използването на езика на омразата, като се изключи възможността за подкрепата му от държавната власт, настояват от ВМРО пред премиера Орешарски.