Депутатите прекъснаха обсъждането на годишния доклад на БАН заради напредване на пленарното време. Дискусиите бяха отложени за следващата седмица.

Нараснал е броят на хората, които следят трудовете на учените на БАН, отчете председателят на академията академик Стефан Воденичаров пред депутатите. Все повече се цитираните разработки на БАН, което показвало, че учените ни са на световно ниво.

Над 36% са разработките по поръчка на търговските дружества. Достигаме 34% успеваемост по проектите на ЕС, каза академик Воденичаров. БАН си сътрудничи с всички университети в страната.

Той очаква по-сериозен ангажимент от страна на законодателя към работата на академията. Основната част от финансите на академията идват от държавната субсидия, стана ясно от доклада на Стефан Воденичаров.

Разходите са в размер на 113 милиона лева, обясни той. Основната част са свързани с работните заплати, с дейностите на цялата академия, поясни председателят на БАН. Високото качество на изследванията без средства е трудно, призна Стефан Воденичаров.

Проблем пред академията е и привличането на млади учени. С малко над 400 лева за млад учен, БАН не е привлекателна, по мнението на академик Воденичаров. Твърде бавно се увеличавала бюджетната субсидия за академията.

От Патриотичния фронт изразиха позиция в рамките на дискусията по доклада на БАН, че никоя страна не е излязла от кризата без учените си. Тези хора са нашите съвременни герои, изтъкна патриотът Петър Петров.

НС е длъжник на българската наука, категоричен е той. Патриотът настоя държавата и законотворците да се вслушват повече в българските учени.

През наблюдаваната 2013 г. Българската академия на науките (БАН) е получила допълнително финансиране за научни проекти и научни разработки в размер на над 13 млн. лева. Най-много пари са дали министерствата и държавните ведомства - 51 на сто от цялата сума, следвано от търговските дружества, които са в размер на 44%.

Допълнително финансиране академията е получила и от университетите и съответно от фонд „Научни изследвания". 12 млн. лева пък е дал през 2013-та година Европейският съюз на БАН отново за разработване на научни проекти, а над 2 млн. лева са получените средства от НАТО, ЮНЕСКО и други асоциации и академии.

Към края на 2013-а година в БАН е най-голям броят на доцентите - 1054, следвани от главните асистенти - 1033. Професорите са 409, асистентите 385, академиците са само шест.