Над 500 души с над 100 автомобила протестираха в Бургас срещу присъединяването на България към санкциите срещу Русия и последвалите забранителни заповеди на служители на Руската държавна администрация и най-вече силовите министерства да летуват у нас. Шествието стигна до квартал „Ветрен" и се върна до Пантеона в Морската градина, съобщава Дарик.

Демонстрантите бяха организирани от Българската инвестиционно строителна асоциация. Сред тях имаше хотелиери, ресторантьори, предприемачи и представители на бизнеса с недвижими имоти.

„Изострените отношения между България и Русия се дължат най-вече на липса на опит у нашите политици", заяви председателят на борда на Асоциацията Георги Димитров.

Руските туристи са едни от най-добрите, които летуват у нас", заяви пред Дарик Цанка Илиева, работеща в този бизнес от години. В момента тя се е преквалифицирала, защото работното й място е затворено.

„Настояваме за незабавно икономическо стимулиране на туристическия сектор и сериозни визови промени с максимални облекчения за руските туристи, които да важат още за украински, беларуски и казахстански граждани.

Също така искаме да се предприемат спешни мерки за подобряване на инфраструктурата по българското Черноморие. Призоваваме политиците да защитят икономическите интереси на България и на българския народ, като работят категорично в посока страната ни да остане и занапред „Зона на Мира", пише в становище на протестиращите.