На утрешната среща на европейските външни министри България ще сондира нагласите в Европейския съюз за мерки срещу "Хизбула" във връзка с атентата в Бургас. Това заяви в ефира на БНР говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева.

По думите й на този етап България няма да предложи конкретни мерки или санкции срещу "Хизбула". „Ако се установи, че има критична маса, че има по-голяма група страни в Европейския съюз, които имат интерес от разговора за това какво да правим, дали да има санкции, тогава този разговор влиза в работна група на Европейския съюз, минава през посланиците и отново стига до външните министри вече с конкретни предложения за мерки", обясни тя.

Чернева беше категорична, че решението за евентуални санкции срещу ливанската групировка ще бъде взето до юли.

Говорителят на външното министерство не пропусна да коментира и вчерашното изявление на лидера на „Хизбула" Хасан Насрала.
Припомняме, Насрала постави под съмнение участието на неговата групировка в атентата в Бургас.
Това той заяви по време на речта си за деня на лидерите мъченици, в дългоочакваната реакция на Хизбула, след като страната ни официално посочи ливанската групировка като вероятно съпричастна към удара в Сарафово.
„Нашето впечатление наистина е, че това беше една реч, която имаше по-скоро вътрешно-политическо звучене в Ливан и нямаше желание за въвличане на България и на разследването в България в някакъв по-широк контекст", смята Весела Чернева.