Местният парламент на източната германска провинция Тюрингия избра Бодо Рамело за премиер на лява коалиция, в която участват Левицата, Социалдемократическата партия и Зелените, съобщават германски медии.

Бившият синдикат от Западна Германия и лидер на Левицата Рамело стана първият член на своята партия, който ще управлява провинция.

Изборът на Рамело за министър-председател беше очакван, въпреки че коалицията има мнозинство само от един глас след проведените през септември избори. Рамело зае поста след две гласувания в парламента, тъй като при първия тур не събра достатъчно подкрепа.

Християндемократическата партия на канцлера Ангела Меркел спечели изборите през септември, но не успя да събере мнозинство в парламента, за да управлява. Консерваторите участваха във всяко правителство в провинцията от обединението на Германия през 1990 година.

Все още критици смятат, че Левицата не се е дистанцирала от комунистическия режим в бившата Източна Германия, включваща и Тюрингия.

Така наречената „червена-червена-зелена" коалиция обяви планове за подобряване на образованието в провинцията чрез наемане на повече учители и една година безплатно образование в детските градини за всяко дете.