Анализът на резултатите от изследваните проби от задържаното на ГКПП Кулата говеждо месо показва, че то не отговаря на изискванията на БДС – външен вид, миризма, състояние на тлъстините и сухожилията. Пробата от месото при варене също не отговаря на нормите.

При химичния анализ на изследваните проби е установено няколкократно завишаване на стойностите на показателите за окисление на мазнините.

Месото дава и положителна реакция за наличие на алдехиди, което е недопустимо.

На 01.02.2006 година екип от експерти на НВМС и НДНИВМИ – София, по искане и в присъствието на служители от НСБОП, взеха 15 броя проби от обезкостеното говеждо месо, внесено от Ирландия.

Цялата пратка от 72 тона бе задържана на ГКПП – Кулата заради нередовни документи.

Пробите бяха подложени на органолептичен и биохимичен анализи в лаборатория “Ветеринарно-санитарна експертиза на хранителни продукти от животински произход” към НДНИВМИ – София.