Парламентът на Либия отхвърли новия кабинет на министър-председателя Абдула ал-Тини, обяви говорител на парламента, цитиран от „Ройтерс".

Законодателите настояха Тини да представи ново правителство с не повече от 10 министри, допълни парламентарният говорител. Тини представи в сряда кабинет с 16 министри.

Тини, който е бивш професионален войник, беше действащ премиер на Либия от март насам. Той се оттегли след изборите през юни, а новият парламент го преназначи в началото на този месец.

Неговото правителство не успя да наложи ред в разпарчетосаната страна, като много наблюдатели се опасяват, че Либия е в състояние на гражданска война.

Въоръжени милиции и ислямисти, които подкрепиха бунта за свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г., задържаха оръжията си, като предявиха претенции към територии, петролни залежи и други ресурси на страната.

Въоръжена групировка от западния град Мисрата окупира столицата Триполи през август и принуди новоизбрания парламент да се премести в източната част на страната. Групировката от Мисрата създаде свои собствен парламент и правителство, които не са признати от международната общност.