Официалната пресконференция на българския премиер и турския му колега Сергей Станишев и Реджеп Тайип Ердоган бе отменена.
От правителствената пресслужба не съобщиха
на огромния брой чакащи в Гранитната зала на МС медии причината за това.

В кулоарите обаче се заговори, че брифингът е отменен заради дошлите в МС депутати от Атака, водени от лидера си Волен Сидеров.

По-рано днес между привърженици на „Атака" и полицаи избухна скандал на ул. „Врабча" и ул. „Раковски".

Групата привърженици на „Атака" са отивали на митинга на партията от 11.00 часа край храма „Свети Александър Невски", срещу посещението на турския премиер.

Скандалът избухна точно, след като премиерът Станишев и турският му колега Ердоган се качиха на колите след церемонията по посрещането на турския премиер.

Припомняме, вчера от Атака излязоха с декларация срещу предвидените в програмата на Ердоган визити в Търговище и Кърджали.

Днешните сблъсъци са възникнали, след като полиците са се е опитали да накарат привържениците на „Атака" да минат по точно определен път, за да стигнат до мястото на протеста.

Групата е започна да скандира и да протестира за това, че органите на реда не са ги пускали да минат към Невски.

Според очевидци полицаите са посегнали на човек, който е държал мегафон.

Като грубо полицейско нарушение определи депутатът от „Атака" Павел Шопов полицейските действия преди днешния митинг на партията.

Полицаите не са ме били, само ме проснаха на една кола", каза Павел Шопов.

На въпрос защо служителите на реда са употребили сила срещу него, Шопов отговори: „Не знам, питайте ги тях". По думите му целите му дрехи са в прах и пепел.

Около 5-6 полицаи ме хванаха, както си вървях на улицата и ме проснаха на капака на една полицейска кола и ме държаха с вдигнати ръце известно време, разказа Шопов.

Той обясни, че съвсем спокойно си вървял по улицата към храм-паметник Александър Невски за митинга на Атака, когато полицаите му попречили да стигне.
По думите му нямало е провокации от страна на атакистите към органите на реда.

„Това е грубо полицейско насилие, което няма да оставим току-така", каза още Шопов.

Шопов допълни, че митингът е разрешен и по закон, който попречи на провеждането му, подлежи на наказание.

Волен Сидеров съобщи, че по крайните квартали - „Люлин" и „Обеля", е пълно с полицаи. По думите му те са спирали и задържали всички хора, които са носели лозунги на „Атака" и са взимали личните им карти.

По-късно в гранитна зала на Министерски съвет при българските и турски журналисти, очакващи обявената пресконференция на двамата премиери дойдоха шестима депутати от „Атака", включително лидерът им Волен Сидеров.

Те разказаха, за упражненото по думите им насилие по-рано днес.

По думите на Сидеров е било попречено от изпратени полицейски части да отидат на мероприятие, за което са имали разрешение от общината.

Излизайки от централата на Атака, нас ни заприщва полицейски кордон и мен ме блъскаха и удряха, а Шопов го разпънаха на една кола, разказа Сидеров.

Павел Шопов каза, че не е ранен и поясни, че е бил проснат върху полицейска кола с ръцете нагоре.

В залата на МС освен Сидеров и Шопов дойдоха Борислав Ноев, Георги Димитров, Илиян Илиев и Христо Попов.

Там Сидеров заяви, че са дошли, за да участват в пресконференцията на двамата премиери, понеже органите на реда са им попречили да изразят мнението си да изразят мнението на площад „Александър Невски" и са ги спрели с насилие.

Сидеров добави, че възнамерява да отправи въпрос към Станишев ще бъде ли подписан нов вариант за Горна Арда, с който Турция да получи водите на България.

На турския премиер лидерът на Атака заяви, че е възнамерявал да зададе въпроса кога ще бъдат уредени обезщетенията на тракийските българи от Одринска Тракия, които се изчисляват на над 10 милиарда долара.

По-късно от правителствената информационна служба официално съобщиха, че пресконференцията на двамата премиери се отменя и Волен Сидеров коментира това, че това най-вероятно се дължи на присъствието на депутатите от Атака.

Не разбирам от какво са се уплашили, каза той и припомни въпросите, които е възнамерявал да отправи.