Късноантичната и ранновизантийска крепост в резервата „Яйлата" става атрактивен туристически обект. Това заяви при откриването на старината кметът на Каварна Цонко Цонев, цитиран от БТА.

Крепостта е реставрирана с подкрепата на Оперативна програма „Регионално развитие". Тя е строена по времето на император Анастасий върху площ от 4.5 декара. С ресурс от 2 213 000 лв. в рамките на проекта „Яйлата - античната врата на Добруджа" е укрепена и смятаната за уникална с прабългарските рунически знаци и християнски кръстове скална църква „Свети Свети Константин и Елена".

В резервата туристите ще могат да наблюдават с бинокли не само историческите забележителности, но и редки растителни и животински видове, които обитават приморската тераса върху площ от 300 декара, информира директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева. Приключва и заснемането на филм за „Яйлата", известна и с пещерния град с над 100 жилища, обитавани през петото хилядолетие преди Христа.

На откриването на туристическия обект протестиращи от Гражданска инициатива за опазване на културното наследство издигнаха плакат „Дисниленд - античната врата на Добруджа". Те се обявиха против възстановяването на крепостта, като го определиха като бутафорно. От името на протестиращите историкът Калина Стоилов каза, че е извършена е подмяна на автентичността на културното наследство. По думите й хората не искат имитации, а автентична археология.

От своя страна пък академик Георги Марков опонира на протестиращите, като поясни, че според него мярката е спазена, крепостната стена е запазена от разрушителните процеси и „не е надграждана повече отколкото трябва".