Месец преди изборите вече са подадени 50 сигнала за нередности свързани с вота. Това сочат данните на сайта fairelections.eu.
Единайсет от сигналите са само от Пловдив. След това с по осем сигнала се нареждат Варна и София. Пет сигнала има подадени от Габрови и шест от Сандански.

Сайтът заработи в началото на август и за първия месец бяха подадени 12 сигнала за нарушаване на изборното законодателство. Така за по-малко от две седмици сигналите за нарушения вече са с 38 повече.
На сайта може да се подават сигнали за нарушаване на изборното законодателство.

Категориите са купуване на гласове, контролиран вот, натиск върху избирателите, изборен туризъм, нарушения в предизборната кампания и проблеми или нередности в организацията на изборния процес. Дори могат да бъдат изпращани снимки и видео.

Макар и единични от цялата страна са подадени сигнали за оказан вече натиск върху избиратели, за това, че се разпространяват предизборни материали преди кампанията. Няколко са случаите за агитация сред деца.
Сайтът си сътрудничи с наблюдатели в страната и медии, които ще разследват сигнали.

Билбордовете, които не рекламират пряко за кампанията, но са навсякъде месец и повече преди официалния старт, насочват вниманието към проблемите с отчитането на разходите в предизборната кампания, коментира Антоанета Цонева от Института за
развитие на публичната среда, създатели на сайта.

По правило всички разходи, направени във връзка с кампанията, следва да се отчетат пред Сметната палата. Това, което обикновено се случва обаче е да се показват само разходите направени след официалното начало на кампанията. Агитацията, насочена към деца, също отличава тази кампания, посочи Цонева.

Изобретателността на кандидатите включва от подписване на буквари за първолаците до организиране на детски партита от политически партии. Това е нарушение на Закона за закрила на детето.