Ден, след като ВСС уволни съдия Мирослава Тодорова и започнаха бурни протести от съдийската колегия в страната и почти всички неправителствени организации и политически формации, управляващите, в лицето на премиера Борисов и правосъдния министър, призоваха за преразглеждане на решението.

Според Борисов уволнението на Тодорова е провокация към ГЕРБ, целенасочено извършена от ВСС, който бил избран от Станишев и Доган.

От своя страна министър Ковачева заявява, че - "Има твърде малко случаи на уволнени съдии по повод на забавени дела. ВСС трябва да намери начин да преразгледа решението си за съдия Мирослава Тодорова от гледна точка на обективност".

Ковачева обаче подчертава, че в съдебната система има извършени уволнения за забавено правораздаване. "За миналата година има един такъв случай. Била е уволнена съдийка за 20 забавени дела, но нарушенията не са били толкова сериозни", каза Ковачева и допълни: "Аршинът, с който се мери, не е еднакъв".

Според министър Ковачева няма спор за това, че Тодорова има забавени дела. "Има спор за това дали е обективно, съответно и съразмерно на извършените нарушения наложеното наказание на съдия Мирослава Тодорова и дали има последователна дисциплинарна практика от ВСС за наказанието", коментира правосъдният министър.

Диана Ковачева вече е направила справка за наказанията за забавени дела. Изводът и е: "Може да се каже, че не се мери с еднакъв аршин и може би е добре ВСС да преосмисли решението си и да намери начин да го преразгледа".

Припомняме, през последните 24 часа нееднократно бе коментирано, че шефката на СГС Янева - семейна приятелка на вътрешния министър Цветанов, има 43 забавени дела, за което е получила само мъмрене.

Според Диана Ковачева решението за отстраняването на съдия Мирослава Тодорова е взето без дебат. Дебатът във ВСС не се състоя, изтъкна Ковачева.

Тя поздрави съдиите за активната им позиция и ги призова да използват повода с уволнението на колежката им, за да поставят проблема с прекомерната си натовареност.

Припомняме, в същото време вътрешният министър Цветанов прие спокойно уволнението на Тодорова, заявявайки, че тя е работила неефективно.