В присъствието на премиера Бойко Борисов и икономическия министър Трайчо Трайков меморандум за сътрудничество между Български енергиен холдинг (БЕХ) и френската компания „Арева" подписаха в МС президентът на „Арева" Ан Ловержон и шефовете на БЕХ Мая Христова и Йордан Георгиев.

Арева" и в момента е подизпълнител на „Росатом" за двата реактора на АЕЦ „Белене", които в момента се строят в Русия, така че френската компания пряко участва в изграждането на нашите реактори за АЕЦ „Белене", поясни премиерът Борисов.

Въпросът към тях е би ли могло, когато окончателно ще вземем решение, така да бъдат изградени, монтирани и защитени тези реактори, че да отговарят на новите критерии за всичко, което от следващите години ще става факт в Европа, добави Борисов.

По думите му важното е че правителството мисли как да спаси милиардите или стотиците милиони, които са пропилени предните години. „Дали може да ги спасим така, че след 2,3 или 5 години, когато стане готова, ако стане цялата централа, да не ни я затворят пак", каза премиерът.

Ако има риск да ни я затворят, продължи той - и ако не можем да изпълним критериите на Европа за следващите години, тогава не отиваме на тоя проект.

Според Борисов подписването на меморандума с „Арева" заслужава адмирации. „Ние наемаме най-добрите в света - „Арева", защото ако слушам дали Костов, Мартин, Първанов или някой - те не са експерти.
Много разбират, изказват се така, както им е изгодно днес", добави Борисов и подчерта, че затова правителството наема най-добрите експерти. „Утре могат да сменят мен, теб, това е демокрацията. Няма вечни. Само Лукашенко", добави Борисов.

Премиерът съобщи още, че „Арева" ще окаже безплатна за нас експертна помощ и изказа благодарност на президента Саркози. Той изтъкна, че навремето „Арева" е била сред най-големите ни защитници, когато се затваряха от 1-ви до 4-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй" и каза, че разчитаме на „Арева" в следващите години да продължат да работят 5-ти и 6-ти реактори.

„На нас ни трябва лоби, защото атаката в Европа на „Зелени", природозащитници и на цели правителства ще бъде зверска относно старите централи, каквато е и АЕЦ "Козлодуй", добави премиерът и подчерта, че без 5 и 6 блок България ще фалира.

Борисов изтъкна още, че във Франция се изгражда централа в близост до Париж.

Икономическият министър Трайчо Трайков заяви от своя страна, че „Арева" е най-голямата европейска компания с непрекъснат опит в ядрената енергетика. Той поясни, че подписаният меморандум предвижда сътрудничество в ядрените проекти на възможните 2 площадки в България - „Козлодуй„ и „Белене", а също обмяна на опит и сътрудничество в областта на най-високите стандарти за безопасност, както и в областта на ВЕИ като вятърните турбини и др.

„Ние сме решени да предоставим цялата си експертиза и опит на България", заяви Ан Ловержон. По думите й модернизацията в „Козлодуй" е постижима. Трябва да го постигнем максимално бързо. Ако можем да допринесем за гарантирането на сигурността на хората - ние сме на разположение", добави тя.