Френският президент Никола Саркози, известен сред сънародниците си като „Супер Сарко", се включи в усилията на Европейската комисия и Европейската централна банка за спасяване на еврозоната от надвисналата дългово криза, писа в. „Паризиен". Саркози разговаря с управителя на ЕЦБ Жан-Клод Трише.

Според френските медии Саркози се опитва през отпускарския месец август да натрупа точки, които да му помогнат в стартиращата през 2012 г. кампания за втори президентски мандат.

В днес френският президент трябва да проведе телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и с испанския й колега Хосе Луис Родригес Сапатеро, съобщи пресслужбата на Елисейския дворец.

Еврокомисарят по въпросите на икономиката и монетарната политика Оли Рен прекъсна отпуската си и се завръща в Брюксел, където за днес ще даде пресконференция по последните събития в еврозоната.

Според анализатори обаче, на този етап е малко вероятно ЕЦБ да започне и покупки на дългови книжа на Италия и Испания, тъй като за това ще е нужен много по-голям финансова ресурс, с оглед че търговията на техните книжа на вторични дългов пазар е много по-ликвидна и в много по-големи обеми от тази на дългови книжа на Португалия или Ирландия.

ЕЦБ възнамерява да предприеме специални мерки, които както се очаква ще помогнат на банките да получат допълнителна ликвидност на фона на растящото напрежение на финансовите пазари.

Очаква се на 9 август да бъдат обявени условията на аукциона, който ще се състои на 11 август и на който ще се разпределят кредити за срок от шест месеца. Обемът на тези кредити няма да бъде ограничен.

ЕЦБ също така възнамерява да удължи срока на действие на другите антикризисни механизми за предоставяне на допълнителна ликвидност до края на текущата година.

ЕЦБ поднови прекъсната през март програма за изкупуване от вторичния пазар на държавни дългови книжа, но го правеше за Португалия и Ирландия и избягваше рекордно скъпите облигации на Испания и Италия.