Бюджет 2012 повтаря основните слабости вече трета поредна година. Това е бюджет без цели и политики.
Такова мнение изрази в ефира на Нова телевизия бившият министър на финансите в правителството на Тройната коалиция Пламен Орешарски.

За мен това е един бюджет сериозен, бюджет на финансовата стабилност, бюджет на прозрачността, бюджет на предвидимостта, каза от своя страна председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Един проектобюджет, който е лишен от цели и политики. И това е особено важно в условия, в които страната би следвало по-бързо да противодейства на негативните външни шокове. Имам предвид шоковете, които идват от страната на Евросъюза и дълговата криза, а и по-старата криза, от която ние все още не сме излезели, смята Орешарски. Той поясни, че по този начин рецесията се удължава прекалено дълго и той самият не вижда никакви инструменти, които поне частично да смекчават ефектите. Това е вече трета поредна година, посочи бившият финансов министър.

Всеки бюджет от '97 г. насам може да се определи и като бюджет на стабилността. Разбира се, че това е важна тази цел, но далеч не е достатъчна, посочи Орешарски.
По думите му, когато се планира, не трябва да се следват нито свръхпесимистични, нито свръхоптимистични прогнози.
"Трябва да се следват реалистични прогнози, да се сложат и буфери, аз в този бюджет буфери не виждам", отбеляза екс финансовият министър.

От своя страна председателят на бюджетната комисията Менда Стоянова отбеляза: "Не съм съвсем съгласна с господин Орешарски за това, че бюджетът няма цели. Напротив, бюджетът има цели. Разбира се, те не могат да бъдат такива, каквито би ни се искало при една по-добра финансова обстановка".

На въпрос на водещия кой е приоритет номер едно на Бюджет 2012, Стоянова посочи „скоростно усвояване на европейските фондове". По думите й е напълно реалистично да бъдат усвоени 3 млрд. лв. европари. Целта е разчетена на база на подготвени проекти, договори, които вече се реализират, подчерта тя.

Орешарски посочи, че това е единствената оптимистична прогноза в бюджета и изрази съмнение в това, че страната ще успее да усвои толкова средства и информира, че в средата на 2009 г. България се е намирала на 14 място по усвояване на средства от ЕС, а сега е на 26 място.

Според Медна Стоянова е нормално опозицията да изпитва резерви, както е нормално и правителството да си поставя високи цели. „Смятам , че тази цел би могла да бъде постигната. В тази финансова обстановка, това е шансът на България", посочи тя.

Правителството продължава и през 2012 г. да гарантира запазване на нивото на облагане, което е едно от най-ниските в Европа, съобщи Стоянова, на което Орешарски репликира: „Това е едно от малкото предимства на настоящото правителство - че запази данъчната системата на предишното правителство".

„Аз ви поздравявам за тази данъчна система, която бе въведена по време на Тройната коалиция, но много трудно е да запазиш тази система в условията на криза", каза от своя страна председателят на бюджетната комисия.

Орешарски коментира и предложението за повишаване на пенсиите. По думите му, за да се вдигат пенсиите, трябва да има повишаване и на приходите. „Приходите продължават да бъдат другия хроничен недостатък на това правителство", категоричен бе бившият финансов министър.