Голяма част от предприемачите у нас очакват влошаване на икономическата криза. Това заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на конференция, представяща данните сред бизнеса за това каква беше 2011 г. и какви са очакванията за 2012 г.

Според 71% от анкетираните, които са от всички райони на България, 2012 г. ще е далеч по-тежка от настоящата. 8% очакват да бъде запазено относително стабилно ниво на макроикономиката.

Почти всеки трети работодател (29%) планира да намали броя на работните си места, а около половината от предприемачите няма да наемат нови работници. Само 8% от анкетираните са заявили готовност за разкриване на нови работни места. Това означава, че близо 80% от бизнеса няма да отвара нови работни места, съобщава money.bg.

22%  oт запитаните смятат да намалят заплащането на служителите си а 51% имат намерение да го увеличат.

70% от анкетираните посочват,  че обемите им на продажби са намалели, а 51% са свили инвестициите си в оборудване.

Когато имаме спад на инвестициите и закриване на работни места, няма как да говорим за излизане от кризата, изтъкна Данев. По думите му голяма част от бизнеса (30%) вижда сериозна надежда в участието си по проекти с европейски финансиране.

От БСК сигнализираха, че има хроничен глад от тесни специалисти, най-вече от инженери. В тази насока Данев изтъкна, че няма особена необходимост от административен персонал, въпреки че университетите „бълват" точно такива кадри. Няма нужда и от технически персонал - т.е. нискоквалифицирани кадри.

От БСК са констатирали, че липсва дисциплина на пазара на труда.

Аз се ужасявам, когато всеки ден мина покрай строежите на метрото и видя, че в 8,30 часа никой не работи, а пушат цигари и пият кафета. И това при положение, че работният ден е започнал отдавна, сподели впечатленията си Божидар Данев.

Няма как в България успешно да се стартира и управлява малък и среден бизнес, защото той много често бива „откраднат". Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев по време на представяне на анкетата на бизнеса у нас за изминалата година и очакванията му за 2012 г.

Той посочи, че в БСК са постъпвали многократно сигнали от предприемачи, че върху тях е оказван натиск да се разделят с бизнес дейностите си. Изпълнителният председател на камарата Божидар Данев посочи, че кражба на бизнес става по няколко начина, единият е чрез подправка на документи, другият е чрез натиск. Третият е чрез административен акт от страна на държавата, който забранява на дадена компания да упражнява повече дейността си и дава пазара на друга компания. Това е изключително опасно, облагодетелства властта и определени кръгове близо до нея, подчерта Данев.

Според него с бездействието си държавата е намесена в този "доходоносен" бизнес. "Когато държавата не функционира или обръща гръб на един проблем, тя намесена ли е или не е, това на юридически език се нарича бездействие с власт", попита реторично Дончев.
Сега вече така се процедира, защото малко или много онези първи години на натрупване на капитал отминаха, изтъкнаха от БСК.

По думите на Дончев сериозно е положението при обществените поръчки, където често спонсори на различни ведомства се оказват сред печелившите при търговете.
На въпрос на Money.bg дали има картел при обществените поръчки, Дончев и Данев отговориха утвърдително.

Администрацията прави каквото си иска. Ако сте й симпатични, тя може да напише даден нормативен акт във ваша полза, ако не, идва следващият, коментира Дончев.

Той посочи, че няма как да излезем от кризата, ако ги няма добрите идеи на предприемачите. По думите му трябва да се отърсим от завистта си към инвеститорите, защото те са най-слабо защитените и носят цялата отговорност за това дали един проект ще се осъществи или не.
Според председателя на БСК именно лошите инвестиции са довели до кризата.