Цените на лекарствата у нас се управляват политически, заявиха от Националната пациентска организация. Те настояха за въвеждането на разходен документ за всеки болен, който се лекува в съответното здравно заведение.

В Европейския ден на пациента от Конфедерация "Защита на здравето" поискаха промяна във финансирането на здравната система, така че заплащането на лекарите да не се обвързва с броя на пациентите, съобщава БНР.

От конфедерацията, която обединява 20 пациентски организации, настояват всеки пациент, преминал през болнично лечение, да получава разходен документ, който да отразява цената на престоя, на лечението и на положените за него здравни грижи. Това е гражданско право на всеки българин, което в момента не е регламентирано и пациентите нямат достъп до тази информация, посочи председателят на организацията Петко Кенанов.

"Да знае, как са го обслужили в болницата, какво са му направили вътре и на каква цена. Документът да стане разходооправдателен и след това да отиде в Здравната каса, за да бъде изплатен. Какво прави министърът на финансите, защо досега не е въвел ред в здравната система", попита Кенанов.

Ако има воля, злоупотребите в системата ще се ограничат и с друго, допълни Росица Камараш: "Възнаграждението на лекарите не трябва да зависи от броя на пациентите и от тежестта на заболяването, за да не се пишат хремите за пневмония".

Пациентските организации възразиха и срещу наредбата, която ограничава достъпа на пациентите с белодробни заболявания до болничните заведения за долекуване. Диана Хаджиангелова посочи, че за целта вече се изисква решение на ТЕЛК.

"Трябва ли да стигнеш до инвалидизация, за да можеш да бъде долекуван и да ползваш рехабилитация", запита реторично Хаджиангелова.